watergolven voorstelling

Ronald stelde deze vraag op 27 mei 2020 om 23:53.

 Klopt het dat circulaire golven uit lopende golven zijn ontstaan? Waarom worden circulaire golven eigenlijk sinusoïdaal voorgesteld?

Alvast bedankt

Reacties

Theo de Klerk op 28 mei 2020 om 08:54
Golven die een harmonische beweging hebben zijn per definitie sinusvormig - in welke gedaante ook.
"lopende golven" is geen type golf: alle golven zijn lopende golven. Ook staande golven (die "toevallig" uit twee tegengesteld lopende en intereferende golven ontstaat).

Dus circulaire golven zijn ook lopende golven. Overigens is dit geen ander golftype (zoals longitudinaal of transversaal) maar een polarisatiekwestie. 
https://nl.wikipedia.org/wiki/Polarisatie_(elektromagnetisme)
Ronald op 28 mei 2020 om 15:36
Bedankt. Maar waarom worden watergolven dan zo voorgesteld?   
Theo de Klerk op 28 mei 2020 om 15:44
Omdat watergolven transversale golven zijn. Het trillingspunt (de steen in het water) geeft trillingen in alle richtingen, dus zien die trillingen er cirkelvormig uit.
Dat heeft niets te maken met circulaire golven. 
Het zijn gewoon transversale golven. Snijd de golven door langs  de straal van de cirkels en langs die straal zie je gewoon een transversale lopende golf die van bron steeds verder naar buiten beweegt.
Ronald op 28 mei 2020 om 21:13
Bedankt! Zijn die oranje "uitschieters" dan de buiken van de transversale golven?
Theo de Klerk op 28 mei 2020 om 22:09
Zo te zien zijn dat maxima. Het zijn geen buiken en geen knopen - die horen bij staande golven. Deze golven kabbelen gewoon door, steeds verder van de bron en waar nu een minimum is komt even later een maximum: een lopende golf.

Op de foto zijn er 2 bronnen die elk een cirkelvormig golfpatroon geven. Daar waar ze elkaar ontmoeten komt een interferentiepatroon. Daarbij kunnen wel "banen" ontstaan waar permanent minima en maxima zijn. Dat zijn geen knopen en buiken in de zin van staande golven (ontstaan door twee golven die tegengesteld over een snaar lopen) maar wel buiken en knopen door twee "elkaar storende" lopende golven.

Een applet waarin je dit kunt zien (druppels uit 1 of 2 kranen) vind je op https://phet.colorado.edu/sims/html/wave-interference/latest/wave-interference_en.html (op de groene knop op de kraan klikken om hem te laten druppelen)
Ronald op 28 mei 2020 om 22:20
Oké, zeer bedankt.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)