Stikstof dat als veer dient, vervangen voor lucht. Mogelijk explosiegevaar?

Herman van Haren stelde deze vraag op 19 april 2025 om 13:23.

Beste lezer,

In een MGF (Engelse 'roadster', niet meer in productie) wordt het zogenaamde hydragas veersysteem toegepast.

De auto veert de facto op met stikstof (N2) gevulde bollen met een rubber membraam. Vergelijkbaar met het Citroën-systeem maar iets vereenvoudigd. De stikstof verdwijnt uiteindelijk via de porieën van het membraam (net als bij Ctroën) en komt terecht in de vloeistof die de mechanische beweging van de draagarmen van voor naar achter en vice-versa overbrengt. 

De (gemodificeerde) veerbollen zijn voorzien van een Schräder ventiel. De ideale druk in de veerbol (onbelast) is 16.55bar +/- 1.5bar.

Ik ben van zins om de bollen, zonder deze geheel te demonteren, weer op die druk te brengen met gewone lucht waarbij dus zuurstof (en vocht) in de veerbol terecht zal komen en de prestaties iets minder of van minder lange duur zullen zijn daar zuurstof molekulen gemakkelijker via het membraam kunnen ontsnappen.

Daar staat eenvoud en goedkope (herhaling van de) behandeling tegenover.

Iemand waarschuwde mij voor explosiegevaar vanwege de smeerolie in de handbediende luchtpomp. Een dergelijke pomp wordt gebruikt voor het vullen van duikflessen of luchtdrukgeweren.

De hoeveelheid smeerolie in die pomp is (m.i.) te verwaarlozen. Er zit bovendie een water/olie filter in het uiteinde van de slang. Een bol op druk bevat 491cm3 aan stikstof en het volume zal met gewone lucht nauwelijks afwijken, lijkt me.

Hoe ernstig moet ik dat explosiegevaar nemen?

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)