Afstand aarde-zon

Henk stelde deze vraag op 25 maart 2025 om 08:52.

Is de aarde-zon afstand veranderd ? En veroorzaakt al het vuil dat om de aarde draait geen weersinvloeden zoals extra reflexie wat warmte afgeeft zoals sneller bruin of verbranden worden aan het water 

Reacties

Nick Leijten op 25 maart 2025 om 10:28

Beste Henk,

De afstand van de Aarde tot de zon variëert door het jaar heen van zo'n 152 miljoen tot 147 miljoen kilometer. 

Welk vuil bedoel je precies? Als het om ruimtepuin gaat, dan is dat niet genoeg voor enige invloed op het klimaat en sneller bruin worden of verbranden. 

Bruin worden komt overigens door UV-straling van de zon, die deels wordt tegengehouden door (onder andere) ozon in de atmosfeer. De opwarming van de aarde komt door (onder andere) CO2, wat infraroodstraling absorbeert en (deels) weer terug uitzendt richting aarde. Deze stralingsvorm is niet ioniserend en zorgt dus niet voor het bruin worden of verbranden van de huid.

Henk op 25 maart 2025 om 10:44

Dat bruin worden weet ik wel maar dat was een voorbeeld van de water waarspiegeling aan de waterkant kleur je sneller en het ruimtepuin wat dus ook met zon   straling en dergelijke te maken heeft kan ik me voorstellen is daardoor weldegelijk op invloed en wat mijn vraag wat de afstand betreft b.v. in  het jaar 1600 afstand zon aarde 4000.000 km nu eeuwen later afstand 3000.000 km dat die richting zon word getrokken en mede daardoor ook van invloed op het klimaat is die co2 waar zoveel bombarie overgemaakt word komt vooral door die kilometers bomen die iedere dag gekapt worden die de co2 nodig hebben om schone lucht cq zuurstof te maken

 

Nick Leijten op 25 maart 2025 om 11:21

De (gemiddelde) afstand Zon-Aarde is de afgelopen honderden jaren niet significant veranderd. Als dat wel het geval was, dan zou er een flinke verandering moeten zijn in het aantal dagen in een jaar. Dit kan dus geen significante invloed hebben op de opwarming van de Aarde.

Hoe CO(en andere broeikasgassen) zorgen voor (verdere) opwarming van de Aarde is een mechanisme dat we al kennen sinds 1896 (Arrhenius). Bomen kappen helpt niet. Wat al helemaal niet helpt, is het verbranden van zoveel fossiele brandstoffen dat er in 2023 40 miljard ton CO2 equivalent is uitgestoot in de atmosfeer.

Henk op 25 maart 2025 om 11:41

Hoe zo bomen kappen helpt niet ? Iedere boom heeft co2 nodig dus hoe meer bomen ik weghaal hoe minder co2 omgezet word. In schone lucht  tevens zegt men dat iedere persoon gemiddeld goed is voor hoeveel co2 uitstoot Per jaar  ? 

Nick Leijten op 25 maart 2025 om 11:58

Bomen kappen helpt inderdaad niet tegen CO2 uitstoot en de opwarming van de Aarde, want je hebt weer een boom minder die CO2 kan opslaan. We zijn het dus met elkaar eens. Ik weet niet wat je precies bedoelt met je laatste zin.

Henk op 25 maart 2025 om 12:04

Hoe meer bomen gekapt worden hoe vuiler de lucht word .   En wat betreft die laatste zin  is er volgens mij al eens berekend dat iedere persoon bijdraagt aan ik weet niet hoeveel co2 uitstoot 

Jan van de Velde op 25 maart 2025 om 12:28

Dag Henk,

Internet heeft zoekmachines.

zoekopdracht (voorbeeld)
how much co2 does an average person breathe out?

een van de vele resultaten:
https://www.sciencefocus.com/planet-earth/how-much-does-human-breathing-contribute-to-climate-change

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft drie appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)