Maanfasen

Christa stelde deze vraag op 17 februari 2025 om 09:28.

Hoi , ik heb een vraagje over de oorzaak van maanfasen . Ik zag laatst overdag een klein sikkeltje maan terwijl de zon ook ver boven de horizon stond . Mijn vraag is : hoe werkt dat nu precies ? Hoe kan het dat ik de maan en zon tegelijk boven mijn hoofd zie maar de maan 🌒 voor het grootste deel onzichtbaar is als  gevolg van dat de aarde ( waarop ikzelf sta ) tussen hen in staat ? 

Reacties

Jan van de Velde op 17 februari 2025 om 09:41

Dag Christa,

Wat jij zag is niet het gevolg van een Aarde die tussen Zon en Maan in staat. Dat zou dan een maansverduistering zijn, en dat kan overdag niet. 

Integendeel, in zo'n geval staat de Maan (een beetje schuin) tussen Aarde en zon. Zo zie jij de grotendeels onbeschenen kant van de Maan. 

Hierboven Aarde en Maan bezien vanuit een ruimtetuig ergens boven de noordpool. gestippeld de kijklijnen van iemand op Aarde die naar de Maan kijkt, overdag. Die ziet dus in dit geval rechts in beeld een dunne verlichte maansikkel, en voor de rest de zijde die slechts door gereflecteerd licht van de Aarde wordt beschenen.

Groet, Jan

Christa op 17 februari 2025 om 22:00

Hoi Jan bedankt . Ik begrijp het ! Maar de illustratie geeft niet aan wat ik zag qua schaduw want de maan was echt sikkelvormig 🌒 zoals dit plaatje en niet een rechte schaduw . Ik heb ooit gehoord dat die sikkelvormige schaduw zou bewijzen dat dat de schaduw is van de aarde maar dat gaat dus niet want de aarde stond er niet tussen . Vanwaar dan toch de sikkelvormige schaduw ? 

Theo de Klerk op 17 februari 2025 om 22:13

Jans plaatje is een 2D weergave van een ronde (3D) maan. Dat rechte schijfje is dus in werkelijkheid de verlichting van een dunne band langs de maanrand. En die ziet er uit als een sikkel. Je kunt het zelf nabootsen: neem een bal en beschijn die met een zaklantaarn. Houd de lantaarn eerst achter de bal en beweeg die dan langzaam naar de zijkant en voorkant van de bal. Je ziet dan dezelfde soort schijngestalten als bij de maan.

Jan van de Velde op 17 februari 2025 om 22:27

Christa

 Maar de illustratie geeft niet aan wat ik zag qua schaduw want de maan was echt sikkelvormig 🌒 zoals dit plaatje en niet een rechte schaduw . 

mijn illustratie laat dan ook niet zien wàt jij ziet, maar wel waaròm jij die sikkel ziet.

In mijn illustratie kijken we van boven op een plat vlak met Zon Maan en Aarde. De rand met zonsopkomst en-ondergang snijdt dan elke bol in tweeën. 

In mijn illustratie heb ik ook een projectielijn getekend, vlak voor de Maan. Links zie je dan 80-90% donker, en rechts die lichte schilfer.

Zou de maan een rechtopstaande cilinder zijn dan zag je vanaf de aarde dit: 

Kun je uitproberen met een wc-rolletje

Maak van je cilinder een bol en aan de uiteinden wordt ook die lichte streep smaller, zodat je uiteindelijk een sikkel ziet. 

Groet, Jan

 

Christa op 19 februari 2025 om 07:57

Dank , ik snap het nu helemaal ! 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft tweeëntwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)