onzekerheidsrelatie van Heisenberg

Johnine stelde deze vraag op 13 februari 2025 om 09:57.

BEste, 

Ik ben aan het leren voor quantummechanica en nu zie ik in examens heel veel opdrachten waar de onzekerheidsrelatie van Heisenberg (met een lastige formule) wordt gebruikt. Mijn docent zegt dat deze niet in het examen voorkomt. Maar klopt dat wel? Waarom komt dit onderwerp dan zo vaak voor in de examens? 

Alvast bedankt. 
Groetjes, 

Johnine

Reacties

Ibtihal op 13 februari 2025 om 11:02

Beste Johnine

Wat betreft het centraal examen vwo 2025... Wat je moet kennen en kunnen staat in de officiële "syllabus". In de syllabus is het stuk over quantummechanica grotendeels anders dan vorige jaren.

Een belangrijk verschil is er bij de onzekerheidsrelatie (of onbepaaldheidsrelatie) van Heisenberg. Hierover staat nu in de syllabus "Eén van de aspecten van de onbepaaldheidsrelatie van Heisenberg is het niet tegelijkertijd kunnen praten over golfgedrag en deeltjesgedrag; alleen dit aspect is opgenomen in de syllabus. Kandidaten hoeven de algemene formulering dus niet te kennen." blz20 voetnoot 11.

Met de bij behorende formule (die je mss bedoelt) (Delta x)*(Deltap) groter/gelijk h/(4pi) hoef je in het centraal examen niet te kunnen werken. Consequentie: een flink deel van de Heisenberg opgaven in oude centrale examens (bij een oude syllabus waarin Heisenberg belangrijker plaats had) zou nu niet meer in ce komen.

Soort van "in plaats van" Heisenberg is nu gekomen het "uitsluitingsprincipe van Pauli" (geen formule). Over Pauli zou best eens een vraag kunnen komen in het centraal examen.

Tot zover het centraal examen. In het schoolexamen zou je docent kunnen besluiten om toch meer over Heisenberg op te nemen, maar ik vind dat niet voor de hand liggen.

mvg, Ibtihal

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft veertien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)