witte dwerg

Linde stelde deze vraag op 22 januari 2025 om 22:34.

Hoi mensen, wat gebeurt er als een witte dwerg ster alsmaar gas verzamelt uit de omgeving zonder dat de Chandrasekar limiet word bereikt? Het is multiple choice en je moet ook uitleggen

A Het volume van de witte dwerg neemt af

B Het volume van de witte dwerg blijft constant

C Het volume van de witte dwerg neemt toe

D De witte dwerg splitst in twee witte dwergen

Goed geen supernova dus. Is het C of D ? of wat?

Groetjes, Linde

 

Reacties

Theo de Klerk op 22 januari 2025 om 23:06

Aannemend dat de massa in de witte dwerg wordt opgenomen en niet in een soort accretie-schijf eromheen gaat draaien, wordt de witte dwerg zwaarder.Er stapelt zich waterstof op aan het oppervlak van de witte dwerg. Door de hoge zwaartekracht en de toenemende druk en temperatuur kan het waterstof fuseren tot helium in een thermonucleaire uitbarsting. Dit wordt waargenomen als een nova. De explosie blaast een deel van de verzamelde materie weg, maar de witte dwerg blijft intact en kan doorgaan met het verzamelen van nieuw gas. Dit proces van nova-uitbarstingen kan zich herhaaldelijk voordoen.

Antwoord C lijkt het goede - A en B kunnen niet en door de nova uitbarstingen zal het niet tot twee dwergen splitsen. Het eet, spuugt, eet verder.

Linde op 23 januari 2025 om 00:21

 Goedenavond Theo

Een nucleaire uitbarsting (quantum zei mn docent) is toch heel erg heftig als een soort waterstofbom?  Kan hij dan niet in 2 stukken splitsen?

Als A en B ook niet goed zijn blijft c over

Dankjewel en groet van Linde

 

Theo de Klerk op 23 januari 2025 om 00:45

Het zijn de nieuwe buitenlagen die zo zwaar worden dat ze, net als in een gewone sterkern, tot waterstof-fusie overgaan.

Die buitenlagen zwellen op en worden weggeblazen. Hier gebeurt waterstofverbranding aan de buitenkant, niet, zoals bij gewone sterren, in het centrum (bij hoge temperatuur).

De witte dwerg kern is gedegenereerd  (kan niet verder samendrukken ondanks toenemende druk) en blijft min of min onaangetast.

Misschien is er een omstandigheid waarin een splitsing mogelijk is, maar van wat ik begrepen heb uit colloquia is dat niet waargenomen en is dat voor de huidige theorie ook niet nodig.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft vierentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)