waterstof atoom

Linde stelde deze vraag op 22 januari 2025 om 22:07.

Hallo mensen, de golffunctie psi van een elektron in de grondtoestand van een vrij H atoom heeft een hoge piek bij r=0 en verder daalt psi steeds verder tot 0. De kans om het elektron ergens te detecteren is evenredig psi^2. en psi^2 heeft ook hoge piek bij r=0 en verder dalend. Dat vat ik niet. De grootste kans om het elektron ergens aan te treffen is toch niet in de kern (of heel erg dicht er bij )? Dan vangt het proton het elektron en heb je geen H atoom meer. Hoe kan dit?

Groetjes van Linde

 

Reacties

Theo de Klerk op 22 januari 2025 om 22:56

De ψ functie geeft een radiale waarschijnlijkheid aan (we noemen meestal 1 dimensionaal de x-richting, maar een atoom heeft 3 dimensies en je kunt x als straalafstand r zien). Dan is er een grote kans bij x=r=0.  Maar in 3 dimensies is die kans dus gelijk aan ψ2 op een afstand r. Maar dit vermenigvuldigd met het oppervlak van de bol met straal r (4πr2) . De kans een elektron dan ergens aan te treffen is het product van die twee. En hoewel ψ groot is voor r=0, is het boloppervlak A= 0 zodat de kans ψ.A = 0  En op grote afstand is A heel groot, maar ψ=0.  Samen geeft het de "schillen"  waarbij soms geen kans is en soms hoge kans.

Linde op 23 januari 2025 om 00:10

Hallo Theo dankuwel voor snel antwoord. Dit is best wel moeilijk voor mij (en de docent twijfelt sosm ook). Ik vraag alleen over n=1 dat is genoeg maar dat moet ik wel kunnen aangezien dit over psi nieuw is in ce

Voor de zekerheid: is nou de kans=P(r)=(psi^2)*(oppervlak bol)?

Groeten van Linde

 

Theo de Klerk op 23 januari 2025 om 00:32

Ja - de ψ2 kans die overal op het oppervlak van een bol met straal x (of r) gelijk is maal het oppervlak van die bol (hoe groter, hoe meer kans ψ2 op elk oppervlakte-element).

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft vierentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)