normaalkracht en spankracht

Fenne stelde deze vraag op 19 januari 2025 om 20:10.

Ik heb een vraag en zou deze graag voor morgen willen weten. Wat zijn de formules voor normaalkracht en spankracht en hoe pas ik deze toe?

Reacties

Theo de Klerk op 19 januari 2025 om 21:08

Er is geen "standaard" formule voor normaalkracht of spankracht. Zoeken met Google op deze termen geeft wat mogelijke definities en voorbeelden.

Wat voorbeelden:

De normaalkracht is de tegenkracht die een oppervlak uitoefent op een voorwerp dat erop drukt.
Een gewicht duwt op de grond. De grond duwt even hard terug: zijn normaalkracht. Een gewicht glijdt van een helling: de helling duwt maar een deel van het gewicht terug (de rest veroorzaakt het glijden).

Zie https://www.examenoverzicht.nl/natuurkunde/normaalkracht

De spankracht is de kracht waarmee een kabel of veer "trekt" aan een bevestiging (of aan iemand die terugtrekt bij touwtrekken). Die bevestiging trekt met dezelfde kracht terug (zo niet, dan schiet die los).

Zie https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/33621/spankracht

Toepassen is precies hetzelfde als voor elke andere kracht. Op wat werkt de kracht? Dat voorwerp zal het gevolg ervan merken (bij meerdere krachten op zo'n voorwerp: de resultante)

Jan van de Velde op 19 januari 2025 om 21:14

Dag Fenne,

Ik ken geen formules voor normaalkracht of spankracht.

Normaalkracht is de kracht uitgeoefend door een oppervlak, als reactie op iets wat op of tegen dat oppervlak duwt of leunt. Het heet "normaal" in de wiskundige zin, omdat die altijd loodrecht op zo'n oppervlak staat. Bijvoorbeeld, als jij op de vloer staat, met een gewicht van bijvoorbeeld 500 N, dan oefent de vloer hopelijk een normaalkracht van 500 N naar boven uit. Zo niet, dan zak je door de vloer :( 

Spankracht is net als normaalkracht een reactiekracht. Bind een touw rond een boom en trek eraan met een kracht van bijv 200 N, naar rechts. De spankracht in dat touw gaat dan ook 200 N zijn, vlakbij je hand naar links gericht. Daarmee trekt dat touw aan jou, maar ook aan de boom. Aan dat touweind trekt het touw naar links net als jij. En de boom trekt dan in dit plaatje naar rechts. 
De spankracht geeft de kracht door. 

Maar ook hier weer, ik ken geen "formule voor spankracht". In het bovenstaande geval zou je kunnen zeggen FFenne = -Fspan, maar het gaat me te ver om dat een formule te noemen. 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)