Ingesloten vocht

Nicole Happe stelde deze vraag op 12 januari 2025 om 12:11.

Hoi, 

Ik heb diabetes en gebruik een sensor, de Dexcom G6. Google even als je wil weten hoe dat eruit ziet. https://m.youtube.com/watch?v=dBOgdsfeM-A

De laatste tijd heb ik storingen omdat er tussen de contactpunten van de sensor en de ingeklikte zender water komt. Het ding zou waterdicht moeten zijn.

Vanochtend heb ik hem na het douchen gefohnd om te testen of ik daarmee het water kan verwijderen. Mijn idee is dat gasvormig water makkelijker kan ontsnappen.

Ter referentie heb ik onze vleesthermometer (zo'n ding dat je in de oven in je vlees prikt om de kerntemp te meten). Daar zit vocht in het venster. Tijdens het fohnen had ik verwacht dat het vocht zou verdampen en als stoom zou ontsnappen. Echter, het water kwam er als vloeistof uit. 

Ni ben ik in de war. Kan iemand mij uitleggen waarom het er als vloeistof uit komt en niet als gas?

Reacties

Theo de Klerk op 12 januari 2025 om 12:48

Met fohnen verwarm je de omgeving en dus ook de lucht waarin het vocht zich heeft opgehoopt. Warmere lucht kan meer vocht bevatten (eventueel condens-water lijkt te verdwijnen maar is alleen in gasvorm overgegaan). Als een ruimte niet luchtdicht is, dan kan de warmere lucht deels door de gaten ontsnappen en zo neemt het vochtgehalte in de ruimte af, maar wordt niet nul. En bij afkoeling daarna kan er minder damp in de ruimte zijn, dus bestaat de kans dat alsnog water condenseert.
Buiten de ruimte is de temperatuur ook lager dan de Fohn-verwarmde ruimte zodat een deel van de damp weer condenseert tot vocht.

Een fohn verwarmt - het kookt het water niet. (gelukkig maar - de hele sensor zou daarmee 100 graden worden wat niet bevorderlijk zal zijn voor de werking ervan). 

Nicole Happe op 12 januari 2025 om 14:32

Ah oke je brengt me op een nieuw idee.

Als er vocht in de sensor zit (bij lichaamstemp dus 37C) en ik douche heet (wat ik doe) dan zou in theorie het vocht wat verdampt kunnen zijn, en uren later, als het weer is afgrkield naar 37C deels kunnen condenseren en dan probkemen opkeveren.

Maar die hete douche is natuurlijk niet extreem heet want ik verbrand niet, laten we zeggen 40C? Zou zo'n klein temp verschil dit kunnen veroorzaken?

Theo de Klerk op 12 januari 2025 om 14:47

Dat lijkt goed mogelijk. De douche is een vochtige, warme omgeving waarin veel waterdamp kan oplossen. Daarna koel je af richting kamertemperatuur/lichaamswarmte en zal een teveel aan vocht condenseren. 

De verzadigingsdruk (veroorzaakt door toenemend aantal waterdampdeeltjes - eenheid Pa = N/m2 ) neemt snel toe met de temperatuur en dus ook de hoeveelheid waterdamp: (zie BiNaS tabel 13A)

30°C    4500 Pa
40         7380
50       12340
60       19900

Dus bij 60°C al ruim 4x meer dan bij 30°C. En bij 40°C al ruim 1,5x meer (ik vermoed dat "heet douchen" flink meer dan lichaamstemperatuur zal zijn en eerder 50°C dan 40°C is)

Het beste is natuurlijk een sensor te gebruiken die lucht/waterdicht is zodat ook onder de douche er niets mee gebeurd qua waterdampniveau. Zoals de Abbott sensors als "dichte knoop" opgeplakt worden.

Nicole Happe op 12 januari 2025 om 15:11

Dit helpt enorm, dankjewel! Is een beetje weggezakt deze kennis, ik studeerde af in 1999 (HTS cgemiscge technologie), haha!

Ik neig ook naar een andere sensor met ingebouwde zender, maar het irriteert me dat ik hier last van heb en veel mensen niet. Slechts enkelen. En de G6 wordt door heel veel mensen gebruikt. Ze geven ook een waterproof aan van 2,4 meter diepte tot 24 uur dus douchen zou toch moeten lukken.

Ben me er ook van bewust dat dit hele onderzoekje meer de gevolgen kan oplossen en niet de oorzaak.

Ik ga nu met een stift op de buitenrand van de pleister stippen om te kijken of er via de pleister vocht onder de sensor trekt.

Jan van de Velde op 12 januari 2025 om 15:50

Nicole Happe

Kan iemand mij uitleggen waarom het er als vloeistof uit komt en niet als gas?

Dag Nicole,

ik interpreteer dit anders dan Theo

Ik denk dat er ergens een klein lekje zit. Door verwarmen zet de lucht binnenin de sensor uit en zal door dat lekje naar buiten willen. Als er dan lekwater voor dat gaatje zit wordt eerst dat water naar buiten gedrukt, het komt er vloeibaar uit. 

Andersom, als je een warme sensor wegzet die dan vervolgens afkoelt, dan zal de lucht in de sensor krimpen. Hangt er dan nog wat water bij dat gaatje, dan wordt dat aanhangende water dán de sensor in gezogen. 

Al met al, vocht en elektronica zijn een slechte combi. Dat indringende water lijkt me niet de bedoeling. Als er nog garantie op zit zou ik hem nú terugsturen. 

 Groet, Jan

 

Theo de Klerk op 12 januari 2025 om 16:10

Da's ook een reele mogelijkheid. 

Nicole Happe op 12 januari 2025 om 17:00

Klinkt ook plausibel.

Tot nu toe heb ik geen storing in mijn sensor sinds de fohn-actie vanochtend, waarvan ik snap dat het heel anders is dan de thermometer hoor.

Helaas heb ik het vaker, met verschillende sensoren en zenders. Dus er is iets anders mis. Misschien wel in mijn manier van bevestigen/inklikken. Ben daar ook nog zoekende naar. Snap niet wat je fout zou kunnen doen aan zo'n simpele handeling.

Theo de Klerk op 12 januari 2025 om 17:34

Ik ken de sensor niet, maar als je ermee mag douchen en zwemmen dan zou die waterdicht moeten zijn (fabrieksfout daargelaten). Het bevestigen, hoe ook, kan/mag niet tot wateruitstroom mogen leiden. Natuurlijk zal de buitenkant nat zijn na een douche. Maar dat zou de werking niet moeten verstoren (veelal uitlezen via NFC near field communication (zoals pinpassen) of via bluetooth). Bevestigen is vaak via een soort pleister-plakband op een vetvrij-gemaakte huid.

Voor dit soort apparaat-specifieke storingen kun je het beste contact zoeken met de leverancier/importeur - die weten het best of iets dergelijks vaker voorkomt en/of wat dan fout gedaan wordt.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zestien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)