Röntgenfoto straling weerkaatsing d.m.v. een spiegel

Dirk Hendriks stelde deze vraag op 21 december 2024 om 10:27.

Goedemorgen 

Mijn vraag gaat om het volgende recent is er een röntgenfoto gemaakt van mijn gebit het viel mij op dat de mensen die een foto maakten achter een beschermende wand stonden inclusief een venster met vermoedelijk een loodlegering,wat ik echter vreemd vond is dat er ook een spiegel stond op de zijwand zodat ze de patiënt ook kunnen zien zonder een wand ertussen bij mijn weten gedraagt röntgenstraling zich hetzelfde als licht is het dan niet gevaarlijk dat de röntgenstraling weerkaatst doormiddel van de spiegel en de medewerkers bij elke foto een deel van de straling meekrijgt?

Reacties

Jan van de Velde op 21 december 2024 om 11:34

Dag Dirk,

Alle soorten elektromagnetische straling gedragen zich op allerlei gebied vaak heel verschillend. Zichtbaar licht wordt bijna perfect weerkaatst op een dun laagje aluminium zoals dat achterop een spiegel zit, röntgenstraling gaat daar dwars doorheen. Ingeslikte aluminium voorwerpjes zoals lipjes van drankblikjes, toch een stuk dikker dan de reflectielaag zijn daardoor ook nauwelijks zichtbaar op röntgenfoto's. 
Verder, röntgenstraling kàn weliswaar weerkaatsen op een glasoppervlak maar alleen bij zeer grote hoeken van inval, dus letterlijk scherend over het oppervlak. 

Dus nee, die spiegel vormt geen blootstellingsrisico.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft eenendertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)