Magnetische velden snoer wasmachine
Lisa stelde deze vraag op 15 december 2024 om 19:05.Ik heb ineens heel veel moeite met bijna alle opdrachten uit paragraaf 3: magnetische velden uit het hoofdstuk Elektrische en magnetische velden vwo 5 Nova. hieronder een voorbeeld vN een vraag die ik gewoon niet snap (ik snap de theorie overigens eigenlijk wel gewoon):
Als je thuis een kompasnaald bij een snoer van een wasmachine houdt, zal de naald zich niet richten, ook al loopt er een grote stroom door de draad.
geef twee redenen waarom de kompasnaald zich niet richt.
Bedankt alvast!
Reacties
Dag Lisa,
twee hints:
1) Wat voor soort stroom gebruikt een wasmachine?
2) Hoeveel stroomdraden bevat het "snoer" van een wasmachine?
De antwoorden op beide vragen hebben zo hun consequenties voor het zich al of niet richten van een kompasnaald.
Laat eens horen...
Groet, Jan
Zelfs dat snap ik niet...
>1) Wat voor soort stroom gebruikt een wasmachine?
Wat voor stroom levert "het lichtnet"? Gelijkstroom, wisselstroom, blokgolfstroom?
Wat doet dat met het magneetveld dat het veroorzaakt?
Lisa
Zelfs dat snap ik niet...
dat is geen kwestie van snappen maar van weten. Je hebt misschien de lessen "huisinstallatie" gemist in de onderbouw, of komen ze daar bij jullie op school ook al niet meer aan toe?
Alle apparaten bij jou thuis werken op wisselstroom (AC). Je weet wat dat is?
En een snoer voor zo'n apparaat ziet er zó uit als je de stekker erafschroeft:
die geelgroene is de aardedraad, da's voor de beveiliging.
Dus zo een snoer bestaat uit twee aders: met beide een eigen magneetveld eromheen. De twee aders lopen in tegengestelde richting (eentje naar de wasmachine toe, de andere er vanaf) ze hebben dus ook een tegengestelde magneetveld die elkaar opheffen hierdoor zal de kompasnaald zich niet richten. Dit is wat ik begrijp, maar reden 2 weet ik niet
Dag Lisa,
dat is hint 2, goed zo.
en dan nu nog hint 1:
Jan van de Velde
Alle apparaten bij jou thuis werken op wisselstroom (AC). Je weet wat dat is?
gemaakt m.b.v. https://phet.colorado.edu/sims/html/circuit-construction-kit-ac
Niet gelijkstroom, steeds dezelfde kant op, maar de richting wisselt steeds. In de animatie hierboven is dat dan met een frequentie van 2Hz, in het echt gaat dat nog 25 keer zo snel, 50,00 Hz.
Zonder te moeilijk te gaan denken:
Wat is hier de reden waarom de kompasnaald zich niet richt?
Groet, Jan
Door een te snelle stroom (wissel) kan de kompasnaald dit niet bijhouden om te richten naar het magnetische veld want de snelle stroom betekent ook een snelle magnetische veld?
Ik heb eigenlijk nu nog een vraag, want eigenlijk wist ik dit echt niet vantevoren. Wat kan ik in zo'n geval doen en had ik dit wel echt kunnen weten?
Lisa
Ik heb eigenlijk nu nog een vraag, want eigenlijk wist ik dit echt niet vantevoren. Wat kan ik in zo'n geval doen en had ik dit wel echt kunnen weten?
Dag Lisa,
Als je met elektromagnetisme bezig bent zit je in de bovenbouw. Uit je reacties lijk ik te zien dat je de principes daarvan wel kent en begrijpt.
Ik denk dat als er gevraagd was:
Door een snoer met twee aders loopt een stroom die 50 keer per seconde van richting wisselt van het stopcontact naar een wasmachine. Bedenk twee redenen waarom ..... (enz)
Dat je dan wel direct minstens één reden had kunnen bedenken, en de tweede met enige fantasie.
Maar jij lijkt weinig tot geen besef/kennis te hebben van de praktische natuurkunde achter het stopcontact, in het "snoer" en in die wasmachine. En dus kun je ook niet gaan bedenken hoe je daar je kennis over elektromagnetisme aan vast moet knopen.
Op mijn school moeten de leerlingen in de tweede klas in technieklessen ook schroeven aan lampfittingen, stekkers en stopcontacten, wat basis-kluswerk zeg maar. En ook weer, mijn (natuurkunde)leerlingen krijgen een thuisopdracht over de meterkast, (nee, alleen foto's maken en benoemen van de onderdelen) en ze leren hoe een huisinstallatie in elkaar zit, met draadkleuren en zo, en hoe je kunt zien of ergens spanning op staat.
Jij lijkt die voorkennis niet te hebben meegekregen, of je bent dat allemaal totáál vergeten. Ik las ook nergens iets als "ah ja, da's waar ook".
Maar we gaan niet zó vaak van een feilloze voorkennis uit zoals in deze vraag. Dus ik denk niet dat dat een enorm probleem is, dat gebrek aan praktische achtergrond van natuurkundige verschijnselen.
De belangrijkste instructie over elektra in huis vind je in de onderstaande 4 stuks 7a-filmpjes. Dat gaat je voor je natuurkunderesultaten niet zo geweldig veel verder helpen, maar allicht interessant want dit soort elektra zijn de slagaders van ons moderne leven.
Het laatste filmpje (13-1) vertelt je dan waar die wisselstroom vandaan komt, en dat heeft weer àlles te maken met het hoofdstuk waarmee je nu bezig bent. Want als je met stroom magneten kunt laten bewegen, en dat weet je, kan dat wellicht ook andersom, met bewegende magneten een stroom maken :)
Groet, Jan
Echt onwijs bedankt! U heeft me enorm geholpen
Graag gedaan, daar zijn we hier voor :)
Maar onthoud, je leeft de ganse dag en nacht in, naast, onder en op de natuurkunde. Wat je in dat theoriehoofdstuk leert over bijvoorbeeld een wet van Lenz, een wet van Ohm of een wet van Newton zit in een of ander vorm in allerlei dagelijkse apparaten verwerkt, zelfs in je eigen lijf. Als je dat een beetje leert zien wordt zo'n hoofdstuk ook gelijk een heel stuk minder abstract, dan gaat dat leven.
Dus kijk eens wat vaker op uit je boek en rondom je, en vraag je wat af. Alle wetenschap begon ooit met de opmerking "Hee, da's raar.... "
Groet, Jan