vermogen van een wisselstroom in de tijd

Wim Ament stelde deze vraag op 07 december 2024 om 20:33.

Er is een wisselspanning waarvan de stroom ΔI in tijd 1/4π rad na ijlt op de spanning ΔU. Dit is weergegeven in onderstaand figuur:

Klopt het dat het vermogen dat deze wisselstroom levert in deze periode levert ook wisselt en dat deze frekwentie in dit geval verdubbelt is tot de frekwentie van stroom en spanning (zie onderstaande figuur).

  In de elektronica leerboeken zie ik steeds formules, maar ik zie nergens deze wisselende amplitudes van het vermogen in de tijd. Volgens mij zijn die er namelijk wel.

 

Reacties

Jan van de Velde op 07 december 2024 om 21:14

Dag Wim,

Je hebt blijkbaar de juiste leerboeken nog niet gevonden. Wat je zoekt is overigens ook veel belangrijker in de elektrotechniek dan in de elektronicawereld. Cosinus phi is bijvoorbeeld een centraal begrip in de elektromotorwereld. 

is iets als onderstaand helpend? 

https://meettechniek.info/elementair/definities.html

(site die alleen zinnig is als je in al hun cookies toestemt - TdK)

Groet, Jan

Theo de Klerk op 07 december 2024 om 21:29

Vermogen P = U I = spanning (niet "volt" - da's een eenheid van spanning) x stroom (eenheid ampere)

Je figuur geeft dat goed weer: voor elke golfbeweging neem je de U en I waarde voor een tijdstip t en het product bepaalt het vermogen op dat moment. Als ik je figuur zie (waarin de stroom met 1/4 π voorloopt op de spanning)

en uit een gonioboek of formuleboek kun je lezen dat

Wim Ament op 09 december 2024 om 11:57

Beste Jan en Theo,

Heel hartelijk dank voor jullie antwoorden. Elektronica is een hobby van mij. Ik vond natuurkunde op school altijd leuk en vooral de halfgeleiderelektronica vind ik erg boeiend. Je kunt theorie en praktijk prima combineren als amateur.

Ik heb wel het juiste leerboek deel II van Dirksen bestudeerd maar blijkbaar nooit goed!!! Dank zij het maken van deze grafieken (onderstaande voor spanning en stroom in fase) begrijp ik waarom je er de goniometrische formules op moet loslaten. Voor mij is dit de periode voor enindexmanen VWO 1974. 

Het voordeel van een grafiek vind ik persoonlijk "dat je de wiskundige achtergrond" voor je ziet. Ik maakt altijd de fout om het vermogen van wisselstromen de berekenen door de P = Ueff x Ieff.

Ik heb nog even het vermogen van een wisselstroom in een grafiek getekend voor stroom en spanning in fase.

Ik hoop dat deze discussie ook voor anderen zinvol is.

Nogmaals Jan & Theo,

Bedankt voor jullie hulp,


Wim

Theo de Klerk op 09 december 2024 om 13:05

Als je Peff zou gebruiken ipv P(t) zou je gelijk hebben. "Gemiddeld" wordt een vermogen geleverd, maar op elk moment een ander.

Jan van de Velde op 09 december 2024 om 13:18

<< "Gemiddeld" wordt een vermogen geleverd, >> 

Soms ook niet, als spanning en stroom uit de pas lopen. Dus hier nog even alle "soorten" elektrisch vermogen op een rijtje:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Elektrisch_vermogen

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zeventien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)