Een oven wordt heet en warmt alles op dat erin zit. Een ei maar ook een volledige kalkoen. Hoe meer er in zit, hoe meer energie (hoe langer: t = E/P) dit vereist. Een deel van de warmte gaat verloren aan opwarming van het apparaat en diens omgeving en van de lucht in het apparaat. Het is dus lineair met hoeveelheid voedsel plus niet-lineair met toenemende "verliezen" doordat eerst de hele oven moet opwarmen.
Microgolven warmen alleen het voedsel op waarvan het de moleculen kan laten trillen. Waterig of vettig. De rest niet (glas bijv). De energie is dus rechtevenredig met de hoeveelheid voedsel want rechtevenredig met aantal moleculen dat kan trillen. Lucht en omgeving warmen niet op (praktisch wel een beetje naarmate voedsel heet wordt) - er zijn geen "verliezen"
In een oven warmt de hete lucht het voedsel op. In een magnetron warmt het voedsel de lucht (onbedoeld wat) op.
Allebei je vermoedens zijn dus tot zekere hoogte waar:
- Een oven "stookt" weer als de temperatuur daalt. Of het dat met hoog vermogen kort of minder vermogen wat langer doet, is niet van groot belang: de "missende energie" die wordt aangevuld is hetzelfde: E=P.t Maar langere tijd betekent wel langer verlies (en dus meer E verlies). Maar het warmt niet alleen het voedsel, ook lucht en oven op.
- Microgolven warmen alleen voedsel op, verliezen zijn klein (je suggereert net andersom maar dat bedoel je denk ik niet)