beweging van moleculen

Al stelde deze vraag op 24 november 2024 om 03:57.

Ik snap niet waardoor moleculen voortdurend aan het bewegen zijn .

staan ze bij het absolute nul-punt dan stil ?
en is de stof dan ook veranderd ?

Reacties

Theo de Klerk op 24 november 2024 om 11:30

bewegen is een uiting van meer energie hebben - kinetische energie. Het absolute nulpunt is waar deeltjes vrijwel niet meer bewegen. Aanvankelijk dacht men zelfs stilstand, maar quantummechanisch blijken ze toch nog een minieme beweging te hebben. Praktisch is 0 K niet haalbaar. Wel dicht erbij.

De stof zelf verandert (richting 0 K) door condensatie en stollen in ander fase-gedrag maar blijft in veel eigenschappen onveranderd: He atomen blijven He atomen met He eigenschappen.

Jan van de Velde op 24 november 2024 om 11:40

Dag AI,

Je vraag heeft niet veel met het adiabatisch afkoelen of opwarmen van gassen te maken, dus ik heb er even een apart onderwerp van gemaakt. 

Al

Ik snap niet waardoor 

Ik weet ook niet "waardoor" . De basis daarvan zit verstopt ergens diep in de quantummechanica. 

Stel je een molecuul en ook een atoom voor als een systeem van kogeltjes die door middel van balpenveertjes bij elkaar maar ook uit elkaar worden gehouden. Geef daar ergens een duwtje tegen en dat gaat bewegen. Laat dat tegen een buurmolecuul duwen en dan gaat de buur harder bewegen terwijl het zelf minder gaat bewegen: geleiding. 

Al

staan ze bij het absolute nul-punt dan stil ?

Waarschijnlijk net niet helemaal: er is een theorie van de nulpuntsenergie. In de quantummechanische wereld gaat alles met stapjes. Ook de hoeveelheid warmte die een molecuul steeds kan opnemen of afstaan. Er zou dan bij 0 K nog wel een heel klein beetje beweging kunnen zijn, maar te gering om iets mee te doen, minder dan het minimum quantummechanisch stapje. Vraag is ook of 0 K wel gehaald kan worden.

Al

en is de stof dan ook veranderd ?

sorry, geen idee, en via google vind ik alleen maar allerlei onbevestigde theorieën en speculaties en dat helpt ook niet. 

Groet, Jan

Al op 24 november 2024 om 16:36

Dank je wel Jan !

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)