pompinstallatie dimt de lichten
willem tjooitink stelde deze vraag op 21 november 2024 om 15:18.Een ander probleem! Wij wonen sind een jaar op een helling en het water wordt via een pompinstallatie naar ons huis gepompt. Het gekke is dat op het moment dat we 's avonds de waterkraan openzetten, de lampen gaan dimmen. De installateur zegt dat hij niet weet hoe dat kan. Weten jullie misschien wat het probleem kan zijn?
Hartelijke groeten en hopend op een oplossend antwoord,
Willem Tjooitink
Reacties
Dag Willem,
Weten doe ik het ook niet van achter een computerscherm, maar dit klinkt als een onderbemeten elektrische installatie. Een lokale "brown-out" als gevolg van een pomp (groot vermogen) die gaat draaien.
Dat zou dan overdag ook moeten gebeuren, maar dat merk je dan niet omdat er geen licht brandt, en dat je koelkast dan ook even minder draait heb je dan ook niet in de gaten.
Stap 1 in de diagnostiek: meten.
Koop zo'n stopcontact-verbruiksmetertje, bijv:
Belangrijk: moet ook spanning (volt, V) kunnen meten.
Waarschijnlijk (gezien dat brown-out effect) zie je als die pomp start de spanning inzakken van rond de 230 V naar misschien wel 200 V. Dat is ook niet aan te bevelen voor je apparatuur in huis, die heeft liefst een spanning die niet veel verder varieert dan tussen de 220-240V.
Hoe dan die pomp de huisinstallatie kan beïnvloeden hangt af van waar je huis respectievelijk pomp zijn aangesloten op het net (zit die pomp op je eigen meter?) en hoe de bekabeling loopt, of die pomp wellicht te zwaar is voor de aansluiting, en dat zijn dingen die je installateur toch echt wel zou moeten kunnen uitvogelen als hij de titel "installateur" verdient.
Groet, Jan
Hallo Jan,
Heel hartelijk dank voor de moeite die je hebt genomen om mijn vraag te beantwoorden. Grotendeels kan ik hier wat mee naar de installateur toe. Ivm met een grote bouwkraan was het vermogen van onze electra extra hoog. Ook na het verwijderen van de kraan deed het probleem zich voor met hetzelfde hoge vermogen. Het vermogen is teruggezet naar ruim boven gemiddeld vanwege een aanwezige lift, maar het probleem blijft hetzelfde. Wat betekent dit? Graag een reactie hierop.
Groet, Willem Tjooitink
willem tjooitink
Wat betekent dit? Graag een reactie hierop.
Ik heb geen idee wat dat betekent, want dat hangt helemaal af van hoe de installatie is aangelegd en aangesloten. Je kunt niet zomaar vermogens verhogen of verlagen behalve qua begrenzing in de zekeringkast, of door een generator te laten aanrukken.
Voorbeeld om zelf eens uit te proberen: regel ergens een goedkope (=dunne) en lange verlengkabel, 50-100 m. Aan het eind zo'n vermogensmetertje en daarin een stekkerblok. Aan het stekkerblok hang je een lamp, maar ook een elektrisch kacheltje, zo'n 2000W radiatortje of zo, of een ander vrij zwaar apparaat. Kijk wat er gebeurt met de spanning -en die lamp- aan het eind van die kabel zodra je die grote verbruiker inschakelt. Verrassing...
Zo ongeveer klinkt het probleem wat je beschrijft: een wat magere aansluiting, zodat kabelweerstand onderweg naar je huis een vervelende rol begint te spelen bij grotere stroom. Dan wordt het wellicht een financieel sommetje: aansluiting laten verzwaren (hoe verder je van een hoofdkabel vandaan zit hoe duurder) of creatieve aanpassingen zoals een kleiner pompje dat minder water tegelijk pompt en dus minder vermogen vraagt, in combinatie met een grote hydrofoor als buffervoorraad, of ook een thuisaccusysteem dat kan bijspringen zó dat een deel van een tijdelijk groot vermogen van dichtbij geleverd kan worden.
In die beide laatste gevallen is de hoofdidee:
Energie = vermogen x tijd, en dus kiezen voor een langere tijd op lager vermogen voor hetzelfde werk. Over een langere tijd een voorraad vullen ( hydrofoor of thuisaccu) die je op korte tijd kunt gebruiken om daarna weer rustig bij te laten vullen.
Groet, jan