Je boek toont het al. Een tijd-ruimte diagram is niet anders dan een x,y diagram.
Alleen in het bij dit soort diagrammen gebruikelijk om de ruimte (1 dimensie, x-as) langs de horizontale as te plaatsen en de tijd (maar eigenlijk: de afstand die het licht in die tijd aflegt, dus ct) langs de vertikale as. Zo kun je de weg die het licht aflegt precies weergeven als een lijn die onder 45 graden met de beide assen staat (bissectrice van 90 graden).
Alle normaal bewegende voorwerpen gaan langzamer dan het licht. Dus beginnend in 0,0 zal na 1 seconde een snelle raket met v = 0,8c maar een afstand x = 0,8 en tijd (y=) ct = c hebben afgelegd en dus kun je een bewegingslijn tekenen die in het vak zit tussen vertikale tijdslijn en de diagonale lichtlijn.
(De y- of tijds-as is in gelijke eenheden verdeeld als de x-as van "echte" afstanden als voor beide de EENheid bij x = c meter en bij y = c.1 meter dus de tijd wordt als afstand/lichtsnelheid eenheden gezien). Onderstaand schema toont hoe een lichtstraal met snelheid c zich verplaatst: vanuit (x,ct) =(0,0) is het na 1 seconde al x = c meter verwijdert. De tijd langs de y-as wordt als ct = c * 1 = c weergegeven. De lichtstraal zal bij verlopen van tijd zich langs de diagonaal bewegen.
Vanuit (0,0) kun je punt Q niet bereiken: diens coordinaten zijn (x,ct) = (10, 6) en dat is alleen mogelijk als je vanuit (0,0) in 6 tijdseenheden 10 afstandseenheden aflegt ofwel v = 10/6 c >> c en niets gaat naar huidige inzichten sneller dan licht: Q zit in het "ruimtegescheiden gebied". Niet bereikbaar vanuit (0,0) in de coordinaattijd van het punt omdat daarvoor een te hoge snelheid nodig is. De punten P en R zijn wel bereikbaar vanuit (0,0). P heeft coordinaten (1,4) en is met snelheid v = 1/4 c bereikbaar na 4 tijdseenheden. Het licht is in die tijd al over een afstand (x=) 4c verder (langs de diagonaal). Alle punten in de grijze driehoek (en dezelfde driehoek gespiegeld langs de ct as) zijn bereikbaar: ze hebben een ruimtecoordinaat waarbij licht c * tijd al veel verder is. P en R bevinden zich dan ook in het tijdsgescheiden gebied.