Modelleren in Coach 7, datareeksen verwijzen

Lucas stelde deze vraag op 11 november 2024 om 14:48.

Hallo, ik ben nu bezig met het PO videometen, waarbij we onderzoek moeten doen naar de wetten van behoud van impuls en energie. Hierbij botsen twee sledes op een luchtkussenbaan tegen elkaar, ze hebben beide verschillende massa's en sneleheden.

Eerst had ik voor beide treinen een apart project gestart, echter stond er ineens in de opracht: Maak een nieuwe variabele/grootheid ‘Impuls totaal’ aan en laat Coach hiervan met een formule de waardes uitrekenen. Doe hetzelfde voor de variabele/grootheid ‘Energie’. Dus heb ik met behulp van de functie Ijken de andere trein geijkt, echter bleek dat je maar één object kunt ijken, maar om het 'totaal' te berekenen heb ik van beide treinen de afzonderlijke plaats en sneleheid nodig.

Dit is wat ik allemaal heb geprobeerd om het op te lossen:

1)

Reacties

Lucas op 11 november 2024 om 14:56

Oh het is perongeluk al geplaatst, maar ik heb dus nu twee verschillende metingen. Eéntje van trein 1 en de ander van trein 2 (zie grafieken en tabellen). Echter wanneer ik deze meetwaarden probeer te verwijzen, gaat het fout. Ik kan nergens video's vinden om meetwaarden uit oudere runs te kunnen verwijzen. Dit heb ik zelf geprobeerd (tevergeefs). Ik krijg een foutmelding, is het dus niet mogelijk om het op deze wijze te doen? Hoe los ik dit dan op, want in de opdracht  gaan ze ervan uit dat je een datareeks kunt toevoegen met impuls totaal en energie totaal.

Lucas op 11 november 2024 om 15:15

Ik heb nu een datareeks geïmporteerd, maar het lijkt nogsteeds niet te werken. Verwijs ik de grootheden fout?

Theo de Klerk op 27 november 2024 om 08:29

Een wat late reactie: in je bijlage van 11:56 vermenigvuldig je beide snelheden ipv optellen zoals je correct om 15:15 doet. Dan krijg je onzinnige waarden met dimensie m2/s2 en niet m/s.

Bij mijn weten (Coach 6) kun je meetgegevens of berekeningen uit verschillende projecten niet met elkaar mengen ( of doorverwijzen). 

Ik ben niet vertrouwd met videometingen maar zou aannemen dat in 1 project je twee meetreeksen (tijd, x1) en (tijd,x2) beide als invoer (tijd,x1,x2) moet kunnen gebruiken. Wellicht moeten de tijden dezelfde zijn om tot een goed gevulde meetreeks te komen.

Enkele suggesties vanuit chatGPT AI:

Wat je beschrijft is een veelvoorkomende uitdaging bij het combineren van gegevens van twee objecten in Coach 7. Om de totale impuls en energie correct te berekenen, is het belangrijk om de gegevens van beide sledes (massa, snelheid, positie) in één project te integreren. Hier is een stapsgewijze aanpak:

 

### 1. **Zorg dat je alle data in één project hebt**

- Maak een enkel Coach 7-project waarin beide sledes worden geanalyseerd.

- Voeg beide datasets (plaats-tijd en snelheid-tijd) toe. Dit kan door de meetwaarden van beide sledes te importeren of handmatig in te voeren.

- Zorg ervoor dat je voor elk object een aparte reeks hebt (bijvoorbeeld `x1(t)` en `v1(t)` voor slede 1, en `x2(t)` en `v2(t)` voor slede 2).

 

### 2. **Definieer de massa van beide sledes**

- Voeg twee parameters toe: `m1` (massa slede 1) en `m2` (massa slede 2). Stel deze in op de juiste waarden.

 

### 3. **Maak de grootheid 'Impuls totaal' aan**

- Ga naar het menu *Bewerken > Grootheden* en kies *Nieuwe grootheid*.

- Noem de grootheid `Impuls totaal`.

- Stel de formule in:  ptotaal = m1.v1 + m2.v2

- Coach zal nu automatisch de totale impuls op elk tijdstip berekenen.

 

### 4. **Maak de grootheid 'Energie' aan**

- Maak opnieuw een nieuwe grootheid, genaamd `Energie totaal`.

  • Gebruik de formule voor kinetische energie:  Etotaal = 1/2 m1v1+ 1/2 m2v22

- Voeg eventueel potentiële energie toe als deze relevant is.

 

### 5. **Controleer de gegevens**

- Controleer grafieken en tabellen om te zien of de totale impuls en energie constant blijven tijdens en na de botsing, afhankelijk van het type botsing (elastisch of inelastisch).

 

### Extra Tips:

- Als de posities van de sledes tijdens de botsing overlappen, kan het handig zijn om een duidelijke tijdschaal of markeringspunten te gebruiken om de botsing te identificeren.

- Als je maar één object kon ijken, zorg ervoor dat de schaalfactor voor beide sledes consistent wordt toegepast.

 

Met deze aanpak kun je zowel de wet van behoud van impuls als die van energie nauwkeurig toetsen in Coach 7.

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)