2 batterijen in een niet cyclische stroomkring

daniel stelde deze vraag op 10 november 2024 om 13:09.

Hallo,

ik had een vraag over een batterij in een stroom kring en ik zou niet weten hoe ik het systeem zou moeten uitleggen dus ik heb het getekend.

Oke, dus dit is mijn stroomkring. werkt deze? en waarom?

side note: ik heb niks om het te testen anders zou ik het zelf testen.

 

Reacties

daniel op 10 november 2024 om 13:11

O ik zie dat ik niet een foto mocht toevoegen

het systeem ziet er zo uit:

[+batterij-]----[weerstand]----[+batterij-]

 

Theo de Klerk op 10 november 2024 om 13:18

Eigen tekeningen en foto's (en verder alles wat auteursrechten vrij is) mag je rustig plaatsen.

Een batterij zorgt, door een chemisch proces erbinnen, dat (positieve stroom)ladingdragers die bij de - pool binnenkomen, bij de + pool de batterij verlaten met extra energie. Het spanningsverschil is daarvoor een indicatie: 2x hogere spanning is 2x meer energie.  Tussen + en - pool staat een spanningsverschil. Door 2 batterijen tegen elkaar te leggen kun je daardoor of de dubbele of juist geen spanningsverschil krijgen. (Zie tekening). Vandaar dat in apparaten die meerdere batterijen nodig hebben ze altijd achter elkaar gelegd worden zodat je veelvouden van 1,5 V (of 1,3 V bij oplaadbare batterijen) krijgt en zo met 6 batterijen toch 9 V spanningsverschil kunt creeren. Met die verkregen energie kan een apparaat worden aangestuurd dat die energie afneemt (of lampje brandt). De batterij zelf is altijd elektrisch neutraal: er gaan evenveel ladingdragers aan de + pool op weg als dat er aan de - pool weer binnenkomen. (vergelijk: de schok die je krijgt als je jezelf hebt opgeladen en een deurklink van metaal aanraakt. Dat zou je ook hebben als een batterij zich zou opladen door meer ladingdragers op te nemen dan af te staan).

Of er iets met die energie die in de batterij aan ladingdragers wordt gegeven, kan worden gedaan, hangt af of er een gesloten stroomkring is. De ladingdragers moeten vanuit de + pool uiteindelijk weer bij een - pool komen en vandaaruit (via 1 of meerdere batterijen) weer bij diezelfde + pool uitkomen. Onderweg daarnaartoe krijgen ze opnieuw energie zodat bij een volgende rondloop die weer aan weerstanden kan worden afgegeven.

Bij de 2 batterijen met weerstand zoals je die schetst, is er geen gesloten stroomkring. Ladingdragers kunnen dus niet rondlopen. En ze verzamelen zich niet in 1 batterij. Er komt dus geen ladingdrager aan in het lampje om energie aan af te geven.

Sluit je daarentegen de batterijen op elkaar aan, dan ontstaat ineens een spanningsverschil van 3 V tussen de batterijen (de 3,0 V + pool van de ene zit aan de - pool van de ander: die wordt daarmee ook 3,0 V maar daarmee aan zijn uiteinde 3,0+1,5=4,5 V - je kunt alle getallen ook met 1,5 V verlagen of met 10V verhogen: de absolute waarde is onbelangrijk: het gaat om het spanningsverschil). Spanningsverschil en gesloten stroomkring laat stroom lopen en de ladingsdragers kunnen ter waarde van 3,0 V energie aan het lampje afgeven: het brandt.

De tekening rechtsonder toont 2 identieke situaties waarbij de bovenste de meest getekende is. Maar de onderste komt met jouw situatie overeen - maar die is identiek aan de hertekende situatie erboven.

 

daniel op 10 november 2024 om 13:34

Ik snap hem 

ik vergat een belangrijk deel van hoe een batterij werkt.

 

bedankt!!!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft vijftien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)