Foutieve getalbewerking in Coach
D & B stelde deze vraag op 02 november 2024 om 19:43.Hallo,
Wij moeten voor school een model maken van een vrije val die sneller is dan het geluid. Eerst moesten we een model maken (in Coach 7) zonder rekening te houden met de luchtweerstand, dat ging goed, maar nu hebben de luchtweerstand toegevoegd en krijgen we telkens een foutmelding bij het afspelen van het model.
We hebben allebei al geprobeerd erachter te komen waar de fout zit, maar we komen er maar niet achter, zou iemand ons kunnen helpen? (In de bijlage staat het model, de opdracht en de foutmelding)
Alvast heel erg bedankt!
Bijlagen:
Reacties
Als ik snel kijk dat zie ik Fres = Fzw + Fluchtweerstand. Dat is op zich correct, maar dan moeten Fzw en Fluchtweerstand wel een tegengesteld teken hebben. Of, als je ze beide positief uitrekent, dan is Fres geen optelling maar aftrekking.
En waarom is verplaatsing= snelheid*3,6 (alsof je van m/s naar km/h gaat - terwijl alles wel in dezelfde eenheden moet blijven - en de verplaatsing in een rekeninterval Δs = v Δt )
Geeft Coach een foutmelding "foute getalbewerking" als een kracht van teken verandert? Nee toch? Als je tekenblunders maakt dan zie je dat omdat je model idiote onverwachte dingen gaat doen. Ballen die naar boven gaan vallen of zo.
Bij zo'n foutmelding zie ik zaken voor me als een deling door 0. Of moeten rekenen met een ongedefinieerde waarde.
Groet, Jan
zoals h aanvankelijk ongedefinieerd is, in berekening van ρ gebruikt wordt en dan pas gelijkgesteld wordt aan de afstand afgelegd vanaf het hoogste punt (te beginnen bij 0 m en dan tot afstand h groeiend bij de grond in plaats van andersom).
Het lijkt me dat dit model nooit goed gewerkt kan hebben - met of zonder luchtweerstand.
We hebben gedaan Fres=Fz-luchtweerstand (zie bijlage)
En dat de verplaatsing snelheid*3,6 is klopt inderdaad niet, dat hadden we al aangepast, maar het model had het blijkbaar niet opgeslagen.
Ook hebben we van h gemaakt h=40000m-snelheid, klopt dit of moeten we hier de verplaatsing nemen. (Zie bijlage)
Het model voor de luchtweerstand werkte trouwens wel, dat was gewoon het basis model die onze docent ons gegeven had met onze gegevens erin, dit is ook gecontroleerd door de docent.
Het enige probleem is nu nog dat volgens de opdracht de val 8,5 minuut heeft geduurd, maar dat is niet de tijd die ons model aangeeft.
Bijlagen:
Een verplaatsing is een verplaatsing: een afstand, geen snelheid.
Dus moet het iets worden als verplaatsing = oude verplaatsing + extra verplaatsing met deze laatste gelijk aan de verplaatsing in het interval, v Δt
De luchtweerstand (zonder koppel-s) is zowel van de snelheid (∝v2) als van de dichtheid ρ (∝h) afhankelijk. h is niet afhankelijk van de snelheid maar van de afstand.
dag B&D,
1) debuggen: bedoel je dat je nu die foutmelding niet meer krijgt? Indien dat, wat heb je gewijzigd dat dat dan veroorzaakt zou kunnen hebben?
2) Jullie pakken dit nogal knoeierig aan :( Basis van modelleren is dat je handmatig voor een kort stukje van je proces een berekening uitvoert waarbij je uitgaande van een begintoestand een eindtoestand uitrekent. Daarbij ga je er afrondend van uit dat NIET gedurende de korte tijd van dat stapje bepaalde zaken veranderen, maar ineens aan het eind. En dat zijn dan de nieuwe beginwaarden voor het volgende tijdstapje.
Voor zo'n handmatige berekening nemen we in een geval als dit dan een willekeurige hoogte aan (bijvoorbeeld 30 000 m) en een willekeurige snelheid (bijv 100 m/s)
om dan een eindsnelheid en eindhoogte na een seconde te bepalen, welke rekenstappen moet je dan maken, en in welke volgorde?
Als je dat in orde hebt heb je feitelijk je model, en is het nog maar ene kwestie van vertalen naar de machinesyntax.
Daarvoor moet wel je natuurkunde in orde zijn. Maar als je daarvoor dan ook de gebruikelijke symbolen gebruikt ga je daar denk ik ook minder fouten in maken.
Ik zie nu bijvoorbeeld in je laatste regel een serieuze natuurkundige blunder
een hoogte is een beginhoogte min een snelheid? optel- en aftreksommetjes kun je alleen maken als alle termen dezelfde grootheid zijn.
En handrekenend kom je er allicht ook achter dat die "verplaatsing" wel een heel raar woord is voor iets met de dimensie snelheid. Normaal gebruiken we dat voor de kortste afstand tussen twee punten, Δx.
eens zien:
- voor mijn doel (een eindsnelheid) moet ik eerst een versnelling berekenen,
- voor een versnelling moet ik eerst een nettokracht berekenen,
- voor een nettokracht moet ik eerst een luchtweerstand berekenen,
- voor een luchtweerstand moet ik eerst een dichtheid berekenen, (en heb ik ook nog een beginsnelheid nodig)
en daarbij heb ik natuurlijk ook nog een aantal onveranderlijke waarden, zoals de massa, Cw en doorsnede.
Nou, dat was dus eigenlijk wel je model, als je rekent van 4 naar 1
Doe dat nou eens eerst, op een papiertje, niet in coach. Daarna maken we wel de vertaalslag
probeer eens, met v = 100 m/s en h = 30 000 m. Hoe ziet dat er een seconde later uit?
Ik zal dat ook "even" uitrekenen, kun je vergelijken. Straks volgt het antwoord.
Groet, Jan
ik vind voor een seconde later een snelheid van 109,124 m/s, en afrondend aannemend dat de snelheid gedurende heel die seconde zo groot was, eindigt die seconde op 29890,876 m hoogte.
Als jij schrijvend of typend de nodige stappen kunt zetten om in een logische volgorde op diezelfde waarden uit te komen heb je feitelijk je model.
Het is ons uiteindelijk toch gelukt om ons model goed te laten werken met behulp van onze docent, maar toch erg bedankt met jullie hulp.
B&D
Dag B&D,
is jullie intusen dan ook geleerd dat je eerst maar eens handmatig zo'n rekenloopje moet uitwerken, en dat dat de basis wordt voor je model?
Hier de rekenstappen die ik zette:
ρ=1,29*0,5^(h/5 500) = 1,29*0,5^(30 000/5 500) = 0,029 4 kg/m^3
Fw = 0,5*Cw*ρ*A*v^2 = 0,5*0,70*0,0294*0,60*100^2 = 61,74 N
Fres = Fz-Fw = 882,9 – 61,74 = 821,16 N
a=Fres/m = 821,16/90 =9,124 m/s^2
Δv= a*Δt = 9,124*1 = 9,124 m/s
ve = vb + Δv = 100 + 9,124 = 109,124 m/s
Δh = ve* Δt = 109,124 * 1 = 109,124 m
h = h – Δh = 30 000 - 109,124 = 29 890,876 m
En zó moet jullie model er dus ook ongeveer uitzien (afgezien van de gebruikte getallen) , logische stap na logische stap.
Groet, Jan