Energieverbruik afzuigkap, vies vs schoon

Erik stelde deze vraag op 09 oktober 2024 om 14:39.

Je leest overal dat een afzuigkap met vieze filters meer electriciteit verbruikt. Hoe kan dat?
De filters zitten aan de zuigzijde van de fan. Als die filters vies zijn, gaat er dus minder lucht door en zou je denken dat de fan minder lucht hoeft te verplaatsen en dus juist minder electriciteit verbruikt.

Ik kan begrijpen dat als de fan vies wordt, hij misschien meer electriciteit verbruikt vanwege meer weerstand, maar als je puur en alleen naar de filters kijkt zou de afzuigkap met vieze filters toch juist minder electriciteit verbruiken?

Reacties

Jan van de Velde op 09 oktober 2024 om 15:55

Dag Erik,

Thuisproefje: start de stofzuiger, en terwijl je goed naar de motor luistert, dek dan de zuigmond steed verder af, bijvoorbeeld met je handpalm. 

Wat hoor je? 

Groet, Jan

Theo de Klerk op 09 oktober 2024 om 16:24

praktijkervaring: langdurig een bankzitting afzuigen doet de motor te warm worden en een sensor doet hem afslaan. Onbruikbaar totdat de temperatuur voldoende ver gedaald is...

Erik op 09 oktober 2024 om 17:14

Dank voor jullie reacties, maar ik ben nog niet overtuigd.

Een stofzuiger is inderdaad een goede vergelijking.
Het klopt dat als je de zuigmond van een stofzuiger dichthoudt, hij meer geluid maakt. Er is geen luchtverplaatsing meer, dus hebben de bladen van de blower geen/minder weerstand en draait hij makkelijker en dus sneller.

Het afslaan van de stofzuiger, komt doordat de motor oververhit raakt doordat er geen koelende luchtstroom meer is, dat hoeft niet te betekenen dat er meer electriciteit wordt verbruikt.

 

Erik op 09 oktober 2024 om 17:28

Hieronder, net gevonden op een ander forum. Ik ben dus niet de enige die denkt dat dat een fan/blower minder energie verbruikt bij een (deels) gesloten zuig. Maar goed, nog steeds geen bewijs. Misschien moet ik een ampere meter op een fase van de stofzuigerkabel zetten, dan kan ik het testen.

"I program power electronics for motor/fan control and have seen first-hand what happens when you restrict the air flow. Put simply, the energy decreases when you restrict the flow because it is no longer moving as much air and therefore doing less work (if you do less work you need less energy aka less electricity).

It seems counterintuitive because you can hear the motor spin faster when you block the flow and you can feel the suction increase. But you have to remember that you’re doing less work and therefore need less electricity."

Theo de Klerk op 09 oktober 2024 om 17:57

Ik weet niet welke eisen aan een afzuigmotor gesteld worden maar als de afzuigcapaciteit min of meer constant gehouden wordt dan is bij een vervuild filter de toevoer van vieze keukenlucht beperkt. Bij het afzuigen van lucht en ontstaat een onderdruk. Normaal wordt dit via een schoon, niet verstopt, filter weer aangevuld met nieuwe keukenlucht. Als dat niet met voldoende toevoer kan, dan wordt de onderdruk groter en zal de pomp/afzuiger harder gaan draaien om toch de gewenste hoeveelheid lucht af te zuigen. Daardoor neemt de onderdruk toe en perst zich meer keukenlucht door het vieze filter (de lucht zal sneller door de nog open gaten in het filter komen). Er zal uiteindelijk wel weer een nieuw evenwicht ontstaan maar de onderdruk zal hoger blijven en de pomp sneller draaien (en steeds sneller in een poging de luchtstroom weer even groot als normaal te krijgen).

 

Jan van de Velde op 09 oktober 2024 om 20:09

Erik

Misschien moet ik een ampere meter op een fase van de stofzuigerkabel zetten, dan kan ik het testen.

Heb ik zojuist voor je gedaan, met een vermogensmetertje. En verdomd. Miele Cats&Dogs. Open zuig, 680 W. Langzaam sluiten, opgenomen vermogen daalt tot 570 W.

Ik had verwacht dat door het grotere drukverschil de motor juist meer moeite moest gaan doen (ja, minder lucht verplaatsen, maar met veel meer moeite), maar dat zie ik in het vermogensgrafiekje tijdens mijn thuisproefje niet terug. Mijn intuïtie laat me in de steek, zoals wel vaker :( 

1-0 voor Erik :) Maar, dan gaan we nu terug naar je vraag, die je al of niet toevallig precies stelt in de richting van de draai die ik er denk ik toch maar beter aan geef voordat niemand meer ooit zijn filters gaat schoonmaken: 

Je leest overal dat een afzuigkap met vieze filters meer electriciteit verbruikt. Hoe kan dat?
De filters zitten aan de zuigzijde van de fan. Als die filters vies zijn, gaat er dus minder lucht door en zou je denken dat de fan minder lucht hoeft te verplaatsen en dus juist minder electriciteit verbruikt.

 

Waarvoor koop ik een afzuigkap? Om een zodanige hoeveelheid wasem af te voeren dat niet heel mijn huis naar de stoverij stinkt. Met een vervuild filter gaat er op stand 2 te weinig wasem de kap in. 

In stand 2 met vervuild filter verbruikt de motor minder. Maar de uienlucht kruipt tot in de hondenmand. Dus ik schakel op naar stand 3. Zelfde hoeveelheid afgevoerde wasem als eerst, maar nu met meer vermogen. 

Ja verbruik daalt, maar rendement daalt nog veel harder. De gevraagde prestatie is niet: "laat de ventilator draaien" maar "voer zoveel kuub uienlucht per uur af"

en dus ja,

Met vervuilde filters vraagt de fan minder vermogen, maar de afzuigkap méér. 

1-1 :) 

 

Groet, Jan

Erik op 09 oktober 2024 om 20:47

Hallo Jan, geweldig dat je het hebt getest. Dus toch minder vermogen als de luchtinlaat wordt beperkt.

Natuurlijk, daar heb je helemaal gelijk in, als het filter vies is, wordt er minder lucht aangezogen en zet je de fan gauw een standje hoger en dan verbruik je alsnog meer electriciteit.

Maar leuk om nu te weten dat bij een constante snelheidsetting van de fan, je met een vies filter in theorie minder vermogen verbruikt, al heb je dan natuurlijk niks aan de afzuig, helemaal mee eens.

Geaccepteerd, 1-1 :)

Groeten, Erik

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)