luchtvochtigheid in kruipruimte
Max stelde deze vraag op 02 oktober 2024 om 10:47.Ik heb een kruipruimte van 80 kubieke meter die nagenoeg niet ventileert. De luchtvochtigheid is 95%. Er hangen veel condensdruppels aan de tempex isolatieplaten aan de onderkant van de kamervloer (de bovenkant van de kruipruimte). De grond van de kruipruimte is vochtig (ik krijg vochtplekken op mijn knie als ik er kruip). De temperatuur in de kruipruimte is rond de twintig graden. Ik plaats een luchtontvochtiger (die helaas ook wat warmte produceert). Ik wil de luchtvochtigheid terugbrengen naar 60%. Ik haal nu al twee weken gemiddeld 5 liter water per dag uit de luchtontvochtiger, maar de luchtvochtigheid daalt maar minimaal. Volgens mijn berekening had die hoeveelheid water allang genoeg moeten zijn en ik vermoed dat het vocht in de grond weer verdampt, waardoor steeds de luchtvochtigheid weer toeneemt. Is dit vermoeden juist, is mijn berekening fout of is er iets anders aan de hand? Er komt geen water naar binnen via de muren van de kruipruimte (dat was wel het geval, maar die oorzaak is weggenomen). Of moet ik gewoon nog even stug volhouden met die luchtontvochtiger?
Reacties
Dag Max,
Ik ben geen bouwkundig adviseur, wel natuurkundedocent en verder ook "geïnformeerd" klusser.
De grond rond je huis is vochtig. Porievolume van grond is al gauw 50% of hoger, en dat is gevuld met lucht of water, en de lucht in die grond is dus zo goed als verzadigd met waterdamp.
Je verhaal klinkt dus alsof je aan het proberen bent een paar honderd kuub grond onder en rondom je huis te drogen. Dat kan wel even gaan duren want dat onttrokken vocht wordt even snel weer aangevuld vanuit het grondwater. "Stug volhouden" kan, maar lijkt me een understatement.
Wel vraag ik me af waarom je dat vocht kwijt wil. Ik denk niet dat er in Nederland veel kruipruimtes te vinden zijn die wel droog zijn. Er zijn zelfs wel kruipruimtes waar gewoon een laag water in staat. De gewoonste zaak van de wereld.
Aan de ventilatie van je kruipruimte zou ik iets doen. Een paar gaten per zoveel vierkante meter (vaak buisjes van 30-40 mm) naar buiten aan tegenoverliggende gevels (dan heb je namelijk vrijwel altijd een verschil in luchtdruk en dus stroming) zijn bouwvoorschrift. Dat gaat dan niet zozeer over het vocht, maar vooral over radongas uit bodem en steen en beton. Dat moet liever niet je huis in sijpelen.
Zelf heb ik de grond in mijn kruipruimte afgedekt met folie (en de vloer met 8 cm PIR) . Maar ja, grond en dus folie is kouder dan buiten, en dan condenseert daarop weer water zodat er 's zomers overal kleine plasjes op die folie staan.
Groet, Jan
Beste Jan,
Dank voor je bericht. Voorheen (voordat ik de lekkage had door een elektriciteitskabeldoorvoer die ondeskundig is aangelegd), was mijn kruipruimte altijd helemaal droog. Ik wil dus eigenlijk terug naar de oude situatie. Alle deskundigen zeggen dat ventileren niet de oplossing is. Klopt mijn aanname dat puur de aanwezige lucht alleen niet zoveel water kan vasthouden en klopt het dat het water in de grond verdampt zodra ik door de ontvochtiger de luchtvochtigheid naar beneden breng en deze daarna weer naar de 95% gaat? Ik heb geen last van het vocht, maar wel van de slakken die zich in de kruipruimte hadden gevestigd ten tijde van de lekkage. Om die reden wil ik ook van het vocht af. Het is dus echt wel ook een natuurkundig vraagje.
Dag Max,
Verzadigde lucht van 15oC bevat ongeveer 15g waterdamp per kuub. Dus zoals ik al zei, als je 5 L (5000 g) water per dag onttrekt uit een ontvochtingsapparaat ben je de grond onder je huis aan het (proberen) te drogen, en dat gaat lang duren, en mogelijk een eindeloos verhaal worden door aanvulling vanaf het grondwater.
Dat je kruipuimte altijd helemaal droog was vind ik opvallend. Ik weet niet wat in dit geval "altijd" precies betekent, maar na een vrij lange serie drogere jaren hebben we nu een uitzonderlijk nat jaar achter de rug, dat betekent ook dat de aanvoer van vocht via de grond eigenlijk al een jaar lang niet heeft stilgelegen. Mijn kruipruimte hier is ook vochtiger dan andere jaren
Max
Alle deskundigen zeggen dat ventileren niet de oplossing is.
Nu, met een kouder wordende buitenlucht, en een nog relatief hoge bodem(=kruipruimte)temperatuur, toch wel. Elke kuub kan zo al weer eens 5 g vocht mee naar buiten nemen. In het voorjaar, met warmere buitenlucht lucht en een relatief koude kruipruimte, werkt dat net andersom.
Maar nogmaals, vocht in een kruipruimte mag bouwkundig geen probleem zijn, vocht is geen uitzondering, da's de regel. Mocht je nog een houten vloer hebben dan is het wel fijn dat je geen in je muren optrekkende nattigheid hebt, dat kan de koppen van je vloerbalken aantasten. Maar dat soort (oudere) constructies zijn in het algemeen heel goed geventileerd.
En voor die slakken: die kruipen door de onmogelijkst smalle spleetjes, en vooral de naaktslakken zijn dit jaar een ware plaag. Ik heb mijn ventilatiegaten jaren geleden voorzien van muggengaas achter de buitenroosters, dat houdt de kuddes buiten, en af en toe zet ik een bord met slakkenkorrels onder het kruipluik. Al een paar jaar had ik niks meer gevangen, dit jaar wel.
Ten slotte: ventileer die kruipruimte. Je wil geen verhoogde concentraties radon (radio-actief gas) in huis. https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/gezonde-leefomgeving/radongas-en-thoron-in-huis/
Gewoon zoals voorgeschreven via de spouw (zoals in oudere bouw) of via de modernere buisjes en roosters.
https://www.isolatiespecialist.nl/ventilatie-kruipruimte/
Groet, Jan