draaiend vat met water

Rogier stelde deze vraag op 17 september 2024 om 17:31.

 Hallo,

Ik kom niet uit deze opdracht. Hoe kan ik dit aanpakken?

Een cylindrisch vat heeft een cirkelvormige doorsnede en straal R=40 cm. Gedeeltelijk gevuld met 28 liter water draait het vat eenparig om de verticale lengteas van de cylinder. Het wateroppervlak heeft een gebogen vorm en raakt precies aan het middelpunt M van de bodem. Neem aan dat de hoeksnelheid overal gelijk is. Bereken de tijd waarin alles een keer om de as draait.

Dus eenparige cirkel beweging met centripetaalkracht geleverd door de echte krachten en v=2 pi R/T maar verder?

alvast bedankt rogier

 

Reacties

Jan van de Velde op 17 september 2024 om 20:19

Dag Rogier,

daar zou ik ook eens een nachtje over moeten slapen (of eens goed gaan googlezoeken want ergens op het net is dit ongetwijfeld al eens theoretisch besproken).

Het lijkt mij dat als je zo'n opgave krijgt dat dan de centrale theorie recent besproken is. Wellicht zet ik je in afwachting van een zoektocht op een herkenbaar spoor met een paar van mijn gedachten. 

De "gebogen vorm" van dat oppervlak is een parabool. Ik denk dat je dat als het nuttig zou blijken zou mogen gebruiken als gegeven. Je zou daarmee, en wetend dat het dal op de bodem ligt, bijvoorbeeld al eens kunnen berekenen hoe ver dat water omhoog kruipt tegen de wand. 

Verder probeer ik hier aan een parallel te denken met de eenvoudigere "conische slinger". Daar is er een evenwicht tussen de spankracht in de draad en de zwaartekracht, met als resultante een horizontaal naar het midden gerichte centripetaalkracht Fc=mv²/R

Ik ga eens zoeken, want ik zie hem niet zo snel.

Maar denk alvast eens na over de laatste behandelde paragrafen en wat ik hierboven schrijf. Elke stap verder is er een.

Groet, Jan

Theo de Klerk op 17 september 2024 om 20:20
Rogier op 18 september 2024 om 10:28

Ik denk ook dat de verticale doorsnede door M aan het oppervlak geen cirkel is. als het een parabool is moeten we dat zelf wel aantonen

Rogier

 

Theo de Klerk op 18 september 2024 om 11:51
Rogier op 19 september 2024 om 11:46

Ja op youtube tonen ze parabool vorm aan maar  op jullie intro pagina staat

Wees je ervan bewust dat we geen pasklare antwoorden sturen, maar tips waarmee je zelf het probleem op kunt lossen. Daar leer je het meeste van.

(duhh alsof jullie mij kennen en weten hoe ik het meeste kan leren?)

Je kan ook wel de hele opdracht in o1 of chatgpt gooien maar zelf uitvogelen is leuker.

Kunnen jullie mss wat tips geven voor de rest van de opdracht?

Bedankt, Rogier

 

Theo de Klerk op 19 september 2024 om 11:50

Na zo'n reactie zou ik je eigen suggestie volgen: gooi de opdracht in ChatGPT en kijk of er wat zinnigs uitkomt. Het meeste leer je door na te denken of wat voorgesteld wordt ook logisch is en kan. (jij ook denk ik)

Je vraag ging verder dan de paraboolvorm - het bewijs daarvoor is wat uitgebreider en dat bewijs is voor de rest van de vraag niet interessant. Dus nee, we geven meestal geen pasklare antwoorden omdat je daar niet veel van leert (jij wel natuurlijk, als uitzondering op de regel ;-)  )

Rogier op 20 september 2024 om 00:02

Ik heb netjes een natuurkunde vraag gesteld en ik heb netjes gevraagd om tips.

Het 2e deel van de opdracht, bereken de tijd waarin alles een keer om zijn as draait, is nog niet opgelost. dat is zeker weten interessant . Kunnen jullie daar tips voor geven?

Rogier

 

Jan van de Velde op 20 september 2024 om 08:29

dag Rogier,

Als je de paraboolvorm van het oppervlak al niet als gegeven mag beschouwen dan wordt er wel heel veel van je gevraagd. 

Een oefening voor school of studie veronderstelt een theoretische voorbereiding, inclusief (reken)voorbeelden, gevolgd door een serie oefeningen in oplopende moeilijkheidsgraad. 

Dit is geen middelbareschoolprobleempje dus wat jij wel of niet wordt verondersteld te kennen of kunnen om dit op te lossen is voor ons onbekend. Maar in de gen oemde serie oefeningen is deze wel de laatste ongeveer. 

Ik zou dan ook zeggen, gebruik een gegooglede aanpak als onderstaande om door reverse-engineeren passend te maken voor de door jou gewenste oplossing.

https://testbook.com/question-answer/a-circular-cylinder-partly-filled-with-a-liquid-is--621dfb4eaf15e30f60f4305d

Groet, Jan

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)