is de snelheid van uitwisseling tussen 2 elementaire deeltjes meetbaar ( zie Chinese proef ca 1000km)?

Jan Godschalk stelde deze vraag op 03 augustus 2024 om 20:15.

Dag,

Ik was even nieuwsgiering, of de snelheid meetbaar is gebleken   de proef in China  waarbij 2 ( al met elkaar verbonden zijnde )  elementaire deeltjes op ca 1000km afstand van elkaar werden getest.

Reacties

Theo de Klerk op 03 augustus 2024 om 20:44

Het is handig om bij dit soort vragen een referentie/link te plaatsen naar het bewuste artikel want de doorsnee lezer van deze vraagbaak heeft geen enkel idee van "de Chinese proef".

Maar ga maar uit dat het geen gewone snelheidsmeting is (afstand en tijd meten) gezien de grote nauwkeurigheid die hierbij nodig is en niet welke meetlat ook of (atoom)klok haalbaar is. Eerder zal gekeken worden naar interferentiepatronen waarbij een halve golflengte (ook van een materiegolf) lengteverschil een uitdoving geeft. 

Uit je summiere beschrijving denk ik dat hier geen sprake van snelheden is maar van twee deeltjes die quantummechanisch verstrengeld (entangled) zijn waarbij eigenschappen van de ene automatisch bepaalt wat de eigenschappen van zijn verstrengelde deeltje is dat op grote afstand staat. Hoe dat precies kan is onderwerp van onderzoek - het is geen "signaaluitwisseling" omdat dit vaak hogere snelheden dan  de lichtsnelheid zou vereisen (wat de postulaten van de relaviteitstheorie zou weerspreken en door Einstein werd omschreven als 'spooky action at a distance').

Quantum-verstrengeling wordt beschreven in https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_entanglement

 

Jan van de Velde op 03 augustus 2024 om 20:58

dag Jan,

Wij zijn daar uiteraard niet zelf bij geweest. Google leverde in het Nederlands o.a. dit artikel:
www.deingenieur.nl

Dat zal gaan over het experiment dat jij bedoelt? Snelheid lijkt me daarbij geen rol te spelen? 

Mocht je daarbij denken dat het mogelijk zou zijn om een soort van quantum-morsecode te maken door de info van één van die verstrengelde deeltjes te veranderen waardoor het tweelingbroertje ook instantaan omflipt, nee, helaas. 

https://bigthink.com/starts-with-a-bang/quantum-entanglement-faster-than-light/

"When you take that step — forcing one member of an entangled pair of particles into a particular quantum state — that action not only breaks the entanglement between the two particles, but it doesn’t break the entanglement and determine what that particle’s properties were; it breaks the entanglement and places it into a new state that doesn’t care about which state (+1 or -1) would have been “determined” from making a fair measurement."

De droom van informatie sneller dan het licht lijkt nog ver weg. Zelfs quantumfysica verbiedt het. 

Groet, Jan

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)