Dauwpunt en natteboltemperatuur
Ariane stelde deze vraag op 23 juli 2024 om 10:20.Ik heb eigenlijk 2 vragen.
Wat is nou eigenlijk de natteboltemperstuur? Ik weet dat dit de minimale temperatuur is waarbij een vochtig voorwerp af kan afkoelen door verdamping.
Maar waarom is dit niet hetzelfde als het dauwpunt? Ik weet dat het niet klopt maar ik zou zeggen dat het dauwpunt de minimale temperatuur is waarbij een vochtig voorwep kan afkoelen door verdamping. Want als de luchtvochtigheid 100% is kan er natuurlijk geen vocht meer bij. Wat klopt hier niet aan?
Mijn volgende vraag heeft hier ook mee te maken, want je hebt nattebol temperatuur koelers en dauwpunt koelers. Een natteboltemperatuur koeler koelt de inkomende lucht door op een warmtewisselaar water te verdampen. Dit principe snap ik.
Maar nu las ik ook iets over dauwpuntkoelers, deze gebruikt een deel van de afgekoelde lucht om 'iets' te doen waardoor het dauwpunt bereikt kan worden. Ik ben heel benieuwd hoe dit dan werkt en welk natuurkundig principe hier dan achter zit.
Bijlagen:
Reacties
Dag Ariane,
Voordat ik een heel verhaal ga ophangen, hoe ver kom je al met deze webpagina?
https://almeco.eu/nl/blog/wat-de-natte-bol-temperatuur
Groet, Jan
Nee niet helemaal. Ik wilde er iets dieper op in gaan. Ik weet wel welke wat is, en dat de temperatuur verschilt, maar ik vroeg mij af waarom het verschil in temperstuur is. Want in beide gevallen wordt het punt toch eigenlijk bepaalt wanneer de lucht verzadigt is met waterdamp?
Stel je hebt lucht met dezelfde RV en temperatuur. Deze lucht ga je koelen met bijvoorbeeld een warmtewisselaar. De warmtewisselaar wordt steeds kouder en de lucht bij de wisselaar bereikt op een gegeven moment de 100% RV. Bij deze temperstuur hebben we het dauwpunt bereikt. Maar dit is dan toch óók gelijk de temperatuur waarbij het water niet kan verdampen? We zitten immers op het dauwpunt. Gaan we net iets hoger dan deze temperstuur zitten, zitten we niet meer op het dauwpunt en kan het vocht op de warmtewisselaar toch gewoon weer beginnen met verdampen, totdat we weer op de temperstuur zitten waarbij de waterdamp wil gaan condenseren.
Ik hoop dat het duidelijk is wat ik bedoel.
Daarnaast ben ik ook heel benieuwd wat die 'dauwpuntkoeler' van de afbeelding nou precies doet bij het herbruiken van die 30% al gekoelde lucht om de lucht nóg verder af te koelen.
Het antwoord op mijn eerste vraag weet ik denk ik al. Tijdens het verdampen wordt er energie ontrokken uit de warmtewisselaar (nattebol) maar ook uit de aangevoerde lucht. Daardoor kan de nattebol niet het dauwpunt bereiken.
Denk ik dan.
Dag Ariane,
Dat denk je verkeerd.
Wat gebeurt er bij de natte bol? Een hoeveelheid water verdampt. Dat kost energie. Dat kan alleen uit het systeem thermometer-nat kousje-lucht komen.
Warmte-energie wordt omgezet in potentiële (niet meer voelbare) energie, maar de totale hoeveelheid energie (in dit geval beter enthalpie genoemd) blijft gelijk.
Voorbeeld, lucht van 30 oC en iets meer dan 10 g waterdamp per kg droge lucht.
Meer absoluut vocht (in g/kg droge lucht) , maar vooral: gelijkblijvende enthalpie.
vanaf ons toestandspunt volgen we dus de lijn van gelijke enthalpie:
dat proces eindigt bij de 100% lijn / dauwpuntslijn / verzadigingslijn, bij een natteboltemperatuur van 20oC en ongeveer 15 g/kg, bij een onveranderde enthalpie van ongeveer 57 kJ/kg.
Dan dauwpuntskoeling. Dat gaat eigenlijk net andersom:
we gaan nu heel duidelijk wél energie aan de lucht onttrekken, maar zonder de absolute hoeveelheid vocht te veranderen.
We komen dan uit bij een enthalpie van ongeveer 40 kJ/kg, een temperatuur van ongeveer 15oC maar een onveranderde 10 g/kg absoluut vochtgehalte.
In beide gevallen eindig je dus inderdaad met lucht met een RV van 100%, maar op een heel andere plek langs die verzadigingslijn
Wat wordt er dan bedoelt met de volgende deze zin:
Dag Ariane,
Die vind ik ook niet uitblinken qua helderheid. Ik kan er niks mee. Een warmtestroom gaat altijd van ergens naar ergens. De lucht geeft warmte af aan de wand van het bekertje.
In het nattebolgeval geeft de lucht warmte af aan water dat daarbij deel van die lucht wordt. De energie blijft thuis, om het zo maar te zeggen, al is het dan niet meer in de vorm van warmte.
Groet, Jan
In het volgende plaatje beweren ze tot het dauwpunt kunnen koelen met het verdampen van water omdat ze 30% van de gekoelde lucht herbruiken voor het verdampen van water.
Is dit uberhaupt mogelijk?
Enige kans dat jij hier mee over kan vertellen?
Alvast bedankt !
Bijlagen: