gewicht over een bed verdelen.

Wendy stelde deze vraag op 30 juni 2024 om 22:24.

De hoogslaper van mijn zoon kan maximaal 100 kilo dragen zegt de site. Er wordt niet duidelijk gemaakt welk deel het zwakste is en welk deel het meeste kan dragen.  Ik heb de hoogslaper vast gezet aan 2 trofastkasten van de ikea. Deze dienen als trappen om in het bed te komen. 1 staat er voor de ladder van het orginele bed en de ander staat tegen het voeteneind. Met diverse hoeklijnen en schroeven zijn deze aan elkaar vastgemaakt. Ook heb ik trapleuningen gemaakt die aan de kasten en aan het bed vastgemaakt. Er komt boven op de lattenboden ( orginele van het bed op de manier gemonteerd zoals in de handleiding) nog een multiplexplaat van 90cm bij 200cm en 18 mm dik en die monteer ik vast aan de lattenbodem. Nu denk ik dat het redelijk stevig is maar ik ben toch benieuwd of het bed mij en mijn zoontje van nu samen 130 kilo met gemak moet kunnen dragen. hoe werkt gewichtsverdeling in deze. Ik ben door die multiplexplaat niet zo zeer bang dat ik door een latje zak want volgens mij kunnen die platen best wat kilo hebben zelfs als ik met een 100 kilo knie ter hoogte van het midden van 1 latje zou steunen. Ik ben vooral benieuwd of ik zo de constructie steviger heb gemaakt en wat ik nog meer zou kunnen doen. Ik kan het bed ook nog bevestigen aan de muur eventueel met 2 of 3 wandbeugels in de dragende balk waar de lattenbodem ook op gemonteerd is. Ik wil niet iets onder het bed plaatsten voor steun want dit is een speelruimte. Ik wil ook niet van die ijzeren diagonalen maken ( ik weet even niet hoe dat heet) want dat is niet mooi met het hout hoe het nu is. 

Exacte berekeningen hoef ik niet perse maar ik ben wel benieuwd hoe dit nou werkt. Hoeveel zou een schroef moeten kunnen dragen bijvoorbeeld. en als ik 4 schroeven in een balk schroef om gewicht te dragen, maak ik de balk dan niet zwakker?   Het voelt onstabieler als de hoogslaper veel kan bewegen maar is het ook niet zo dat een beetje speling juist wat doet voor de stevigheid? Oh misschien goed om te weten, het is een halfhoogslaper dus het bed zelf is maar 83 cm van de grond. Van wat ik nog weet is dat ook relevant voor gewichtsverdeling en stevigheid. 

 

Help a mom out ! Thanx

 

Reacties

Theo de Klerk op 30 juni 2024 om 23:37

"hoogslaper kan 100 kg (1000N) dragen" is waarschijnlijk een veiligheidsaanduiding dat de constructie 100 kg kan houden ongeacht waar, maar wel 100 kg verspreid over een lichaam (zeg 1,5 x 0,75 m aan steunend oppervlak). Dus geen kogel van 10 cm diameter dat 1000N weegt.

Verder helpt een tekening van de constructie meer dan een beschrijving waarbij jij wel het juiste bed voor ogen hebt maar te veel varianten mogelijk zijn voor onbekende lezers van dit forum.

Jan van de Velde op 01 juli 2024 om 00:31

Dag Wendy,

Ik ben bang dat u deze op gevoel moet gaan spelen. Met de 100 kg van de folder bedoelen ze dat iemand van 100 kg in/op dat bed alles kan doen wat je op een bed normalerwijze doet. Maar gaan rekenen aan de gevolgen van half omschreven aanpassingen aan onbekend materiaal is onbegonnen werk. 

Waarom zak je door een bed? 

 

1) een horizontale ligger kan breken, zoals een plank over een sloot. 

2) alle poten kiepen naar dezelfde kant weg, 

3) frame blijft niet rechthoekig en kiept weg. 

4) zo'n frameplank kan wellicht losscheuren van een poot

Die plaat die u erin legde zal, als die redelijk netjes past en vast ligt, een beweging als in de derde tekening voorkomen.  Dat betekent ook dat als de achterste poten vast staan, hetzij aan die trofastkasten hetzij aan de muur, de andere poten ook niet ver weg kunnen kiepen. 

Staat het bed met alleen het hoofdeinde tegen de muur dan is een schoorconstructie (van die diagonalen) aan het voeteneinde toch wel aan te bevelen. Spelend onder en rond het bed zal er wel eens iemand tegen die poten aan rollen. Dat hoeft niet van ijzer te zijn: een houten plaat kan ook. Zo te horen bent u handig genoeg om daar desgewenst wat grote gaten in te zagen om het behalve functioneel ook wat speels te houden. 

Hoe dikker het materiaal hoe groter de gaten mogen zijn.

"Hoeveel zou een schroef moeten kunnen dragen bijvoorbeeld"

De schroef zelf héél veel: bepalend is eerder het materiaal waarin die schroef is gedraaid, en wat de richting van de krachten is t.o.v. de richting van de schroef. Bijvoorbeeld, aan een 40 mm schroef in de muur kun je al gauw een paar honderd kilogram langs de muur naar beneden hangen. Maar met veel minder kracht trek je die schroef recht uit de muur. 

"als ik 4 schroeven in een balk schroef om gewicht te dragen",

Als je dat vlak bij de kop van een balk doet zou die balk kunnen splijten, maar middenin mag het geen probleem zijn. In geval van twijfel voorboren, bijv een 3 mm gaatje voor een 5 mm dikke schroef.  Dan duwt de schroef niet zo de houtvezels uit elkaar. 
NB, een schroef maakt een balk niet steviger en draagt niks: het zal eerder dat wat je tegen de balk schroeft zijn dat wellicht extra stevigheid geeft. 

"Het voelt onstabieler als de hoogslaper veel kan bewegen maar is het ook niet zo dat een beetje speling juist wat doet voor de stevigheid?"

OOH nee!!! Een beetje speling in een constructie, en toch zeker in een houten constructie, wordt hoe langer hoe meer speling en op enige duur te veel speling. Hoe minder constructiedelen kunnen bewegen t.o.v. elkaar, hoe "stijver" de constructie, hoe beter. 

Succes met klussen,

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft negen appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)