Zonnepanelen en warmte

Jn bakker stelde deze vraag op 29 juni 2024 om 21:02.

Een dak vol zonnepanelen die stoten ook warmte af naar de omgeving.

Een dak zonder zonnepanelen geven toch minder warmte af.

Hoeveel temperatuur verschil is er dan

Reacties

Theo de Klerk op 29 juni 2024 om 21:21

Opgewarmde dakpannen stralen ook energie uit. Panelen doen dat ook maar houden de pannen in de schaduw. Voor elk oppervlak met temperatuur T vind je een Planckse warmtekromme die de totale energieuitstraling door warmte weergeeft.

Jan van de Velde op 29 juni 2024 om 23:32

dag Jn bakker,

Wat is eigenlijk de achtergrond van je vraag? Met welke achtergrondgedachte is die gesteld? Dat een woonbuurt met veel zonnepanelen 's zomers warmer zou zijn? 

Over een hele dag gemeten zullen zonnepanelen minder warmte uitstralen naar de omgeving dan dakpannen. Immers, panelen zetten 15-20% van de opvallende stralingsenergie om in elektrische energie. Dat wordt alvast geen warmte meer. 

Groet, jan

Jn bakker op 30 juni 2024 om 09:36

Het gaat bij mijn voor de opwarming van de aarde

Theo de Klerk op 30 juni 2024 om 09:58

de hoeveelheid zonnestraling is hetzelfde voor wat dan ook op aarde ligt. De opwarming wordt dan grotendeels bepaald door de mate waarin de energie kan worden opgeslagen (soortelijke warmte) en hoeveel (vooral 's nachts) weer wordt uitgestraald naar het heelal. Netto zou dat evenveel moeten zijn als wat wordt ontvangen anders warmt het geheel op. (Dat gebeurt nu een beetje waarbij een hoger temperatuursevenwicht wordt ingesteld.)

Maar dakpannen of zonnepanelen gaat niet veel uitmaken. 6 miljard mensen minder wel.

De absorptie/reflectie percentages (Scientific American 05/1987)

Jan van de Velde op 30 juni 2024 om 10:35

dag Jn bakker,

dan maken gewone dakpannen of panelen niks uit. Dit speelt wel een meetbare rol als je panelen plaatst op een weide of zo.

https://ui.adsabs.harvard.edu/abs/2020EGUGA..2218924S/abstract#:~:text=The%20albedo%20of%20solar%20panels,as%20sensible%20heat%20(H)

Wil je in een bebouwde omgeving een verschil maken dan moet elk dak wit geverfd worden. Dan kan er zonnestraling terug het heelal in zonder eerst in warmte en vervolgens in IR omgezet te worden. 

Groet, Jan 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft negen appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)