Geofysica - gecorrigeerde valversnelling

Mica stelde deze vraag op 29 juni 2024 om 12:19.

Voor de gecorrigeerder valversnelling is de formule dg = dgmeting - ghoogte - gb

 

Maar wat is het punt? Wat meet je? Als je de versnelling op zeeniveau meet ( ik weet niet eens of dat het is) dan is dat toch gewoon over hetzelfde of het is iets anders maar dan wil ik wel weten wat, ik snap het punt niet.

 

Waar is de gecorrigeerde valversnelling voor nodig?

 

mvg Mica

Reacties

Theo de Klerk op 29 juni 2024 om 13:16

>dg = dgmeting - ghoogte - gb

Ik had geen idee waar al deze variabelen op betrekking hebben. Maar het blijkt een bekende formule te zijn voor geofysici die geinteresseerd zijn in de zwaartekrachtvariaties op gelijke hoogte op aarde omdat op sommige plekken er meer massa onder het oppervlak zit (de aarde is niet homogeen en draait bovendien waardoor het al een afgeplatte bol is).

Nadere informatie: https://studygo.com/nl/learn/topics/4793/meten-van-de-valversnelling  en zoeken op "Bouguer correction" en "Hammer net"

Theo de Klerk op 01 juli 2024 om 23:04

In de "gebruikelijke" beschouwingen nemen we wel aan dat de aarde een draaiende wat afgeplatte bol is. Dan geldt het volgende.

Als de aarde zou stilstaan, dan trekt het met zijn grote massa elke andere massa aan (en omgekeerd gebeurt hetzelfde). Newton vond daarvoor eens een uitdrukking:

Maar de aarde draait om zijn as. Alles wat op zijn oppervlak staat wordt er vanaf gezwiept als er geen zwaartekracht zou zijn die dat voorwerp aan de aardbodem kleeft. Dat ronddraaien gebeurt doordat er een middelpuntzoekende kracht is die je in een rondje laat draaien (bijv. de kabels waarmee je zweefmolenstoel aan de molen vast zit, geeft die middelpuntzoekende kracht).

De middelpuntzoekende kracht blijkt gelijk aan 

Voor iets wat op het oppervlak van de aarde staat en ronddraait (de cirkel van de breedtegraad) kun je die kracht berekenen. Op de evenaar zal r=R zijn, de aardbolstraal R,  op de noordpool zal r = 0 m zijn. Voor alle breedtegraden tussen 0° (evenaar) en 90° (pool)  breedtegraden heeft het een waarde r tusen 0 en R meter in. Zoals   voor Nederland op de 52-ste breedtegraad.

Die middelpuntzoekende kracht moet worden geleverd door een bestaande kracht zoals bijv., de zwaartekracht. Dat betekent dat alleen het restant van die kracht overblijft voor plakken op de aarde:

En de gravitatiekracht is wat we meten als we op aarde de kracht waarmee iets  door de aarde wordt aangetrokken meten:    (met h=R voor het oppervlak van de aarde, m de massa van het voorwerp en g de gravitatieversnelling, 9,81 m/s2 - maar dit varieert een beetje afhankelijk van de aardstraal ter plekke. De aarde is geen perfecte bol maar meer een ovaal die uitstulpt aan de evenaar).

Zo wordt uiteindelijk:

De component    is heel klein vergeleken met de zwaartekracht en wordt vaak "vergeten" of "verwaarloosd" (in Nederland: 0,001-de deel van de echte zwaartekracht). En dan krijg je de niet geheel correcte vergelijking

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft negen appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)