waarom buigt water door statische elektriciteit?

Daniel stelde deze vraag op 20 juni 2024 om 15:38.

waarom buigt water door statische elektriciteit? hoewel water een meer positive en meer negative kant heeft. zou in tegenstelling tot de positive kant die aangetrokken wordt de negative kant worden afgestoten en dan zou het water niet afgebogen worden toch? maar dat gebreurd wel, dus waarom?

 

Reacties

Theo de Klerk op 20 juni 2024 om 15:54

De twee H-atomen vormen de positief geladen kant, het O-atoom de negatieve kant van het dipool watermolecuul.

Bij een opgewreven kam wordt een (negatieve) statische lading veroorzaakt op de kam. De watermoleculen zullen zich richten naar deze lading. En wel met de tegengestelde ladingskant van  de dipool (de positieve H-atomen) naar de kam. Dus wijkt het water af  van de val recht naar beneden.

 

https://www.science-sparks.com/how-to-bend-water-with-static-electricity/

Daniel op 20 juni 2024 om 15:59

en omdat de atomen draaien buigen ze af? 

Theo de Klerk op 20 juni 2024 om 16:07

Huh? De H2O moleculen zijn nogal "star". Het geheel kan zich echter draaien zodat de H- of de O-kant zich richting statische lading draait. Een vaste stof kan dat niet, een vloeistof wel.

Jan van de Velde op 20 juni 2024 om 18:58

Daniel

en omdat de atomen draaien buigen ze af? 

omdat de MOLECULEN met hun positieve kant richting de negatief geladen kam of ballon draaien, wordt dat waterstraaltje aan de ballonkant per saldo een beetje positief. Zo buigt heel het waterstraaltje richting ballon.  

PhET heeft een applet rond statische elektriciteit.

https://phet.colorado.edu/sims/html/balloons-and-static-electricity/latest/balloons-and-static-electricity_all.html

Je kunt daarmee een effect nabootsen dat een klein beetje vergelijkbaar is. Je kunt een ballon opwrijven aan een trui, en dat ding richting een muur brengen.

De negatieve lading van de ballon drukt wat elektronen van de muur wat dieper de muur in. Het oppervlak van de muur wordt per saldo een beetje positief. Zo trekken muur en ballon elkaar aan. 

Coulombkrachten worden ook bij kleine hoeveelheden lading al redelijk sterk. En dus is dat draaien van die watermoleculen voldoende om een dun straaltje water zichtbaar af te buigen langs een ballon.

https://www.quora.com/When-we-charge-a-plastic-cup-by-rubbing-and-bringing-it-near-a-stream-of-water-the-stream-of-water-gets-attracted-towards-the-cup-Why-does-this-happen-To-change-the-alignment-of-water-molecules-a-strong-electric-field-is-required-so-a-plastic-cup-cannot-do-that-What-is-the-actual-reason-behind-it

 

Of om een statisch geladen ballonnetje tegen een betonnen plafond te "plakken". 

Beide kun je heel goed huis proberen. Goed je handen wassen (zo min mogelijk huidvet aan je ballonnetje) en dan een paar keer langs je (gewassen, droge en gelvrije) haar  wrijven. Als hond of kat wil meewerken, nòg beter. 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft negentien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)