donkere energie lijkt steeds zwakker te worden.

lukas stelde deze vraag op 19 juni 2024 om 18:02.

ik heb laatst gelezen in een wetenschaps tijdschrift (newscientist) dat de grootste 3D-kaart ooit gemaakt, erop wijst dat donkere energie, ( of antie zwaartekracht) de onverklaarbare energie dat (op een space-time repleca kaart) niet een deuk maakt in de space-time (zoals massieve objecten) en dus objecten naar zich toe trekt, maar juist andersom gedraagt en dingen weg duwt en ervoor zorgt dat ons heelal steeds sneller uitdijd. Die donkere energie word dus steeds zwakker. Mijn vraag is: wat voor inpact zal dat hebben op onze sterrenstelsels? Zullen die, in miljarden jaren natuurlijk, steeds dichterbij elkaar komen en uiteindelijk botsen? Ik hoop dat iemand me gauw kan helpen en al vast bedankt. groet Lukas.

Reacties

Jan van de Velde op 19 juni 2024 om 19:25

Dag Lukas,

De vraag hoe het heelal zal eindigen krijgt om de paar jaar een ander antwoord. 

Ik heb dat artikel niet gelezen maar vraag me toch af of jij iets niet verkeerd interpreteert:
Je stelt feitelijk dat donkere energie het heelal uit elkaar duwt, maar dat die kennelijk steeds zwakker wordt. 

Vraag is dan: als jij een auto zachter vooruit duwt, gaat die daardoor dan achteruit rijden? Of alleen maar minder hard vooruit? 

Groet, Jan

 

Theo de Klerk op 19 juni 2024 om 21:01

https://www.newscientist.nl/nieuws/donkere-energie-lijkt-steeds-zwakker-te-worden/

 

Welkom bij de randen van de wetenschap. We zien er dingen, meten dingen, proberen die met bestaande theorieën te combineren en stuiten soms op tegenspraken. Enkele van de aannamen van een bestaande oude theorie, een nieuwe of allebei, kloppen dus niet. Wat is er mis? Kunnen we iets bedenken waarmee alles wel "rechtgepraat" kan worden?

Wat je momenteel in natuurkundeboeken vindt is wat we denken dat correct is. Maar er kan altijd iets nieuws opduiken waardoor we de teksten moeten veranderen. Relativiteit, quantum mechanica, kernfysica,  thermodynamica...allemaal hebben ze toen gevestigde ideeën op de helling gezet. En dat zal met nieuwe ontdekkingen niet anders zijn.

Zoals iemand al eens zei: voor zekerheden  moet je bij religie zijn, voor onzekerheden bij de wetenschap.

lukas op 24 juni 2024 om 13:28

hallo Jan. ik snap je vervarring over dat wat ik zei. een auto gaat inderdaad niet achteruit als je de auto zachter duwt. waar ik het over had met dat de donkere energie zwakker lijkt te worden was op een lange termijn. als de donkere energie steeds zwakker word, gaat het dan op een moment ook uitvallen? en wat gebeurd er dan? groet Lukas

Theo de Klerk op 24 juni 2024 om 13:46

wat donkere energie is weten we niet. Als metingen suggereren dat die zwakker wordt weten we niet wat zwakker wordt of dat donkere energie wel een goede hypothese is. Samengevat: we meten iets zonder te weten wat dat is of welke gevolgen dat heeft. Welkom aan de rand van de (on)bekende wetenschap

lukas op 24 juni 2024 om 14:30

kijk helemaal

Theo de Klerk op 24 juni 2024 om 14:56

Wat is hier zo bijzonder? Een veel gebruikte vergelijking hoe massa de ruimte-tijd verandert en wat wij als "zwaartekracht" ervaren tot een soort knikkerpot kan worden teruggebracht waarbij de knikkers langs de rand draaien (als was er een zwaartekracht).

Wat dit met je vraag over donkere materie van doen heeft is mij een raadsel.

lukas op 24 juni 2024 om 16:36

als je het filmpje helemaal had gekeken, zag je op een pepaald stuk van het filmpje dat de meneer die het uitlegde een soort langwerpig iets tevoorschijn haalde, en vervolgends stak hij het ding onder het textiel om een soort bolling te maken van onder de ruimte tijd model. zo zou dus donkere energie eruit zien in de ruimte tijd. mijn vraag is: wat als die donkere energie (wat blijkt) steeds zwakker word? en wat als het uiteindelijk helemaal uitvalt? gaan de sterrenstelsels dan steeds dichter naar elkaar toe bewegen en uiteindelijk botsen? 

Theo de Klerk op 24 juni 2024 om 17:13

Ineens een stok ergens onder steken zodat je een heuvel ipv een put hebt doet allicht knikkers de heuvel af rollen. Is dat een voorstelling van dark energy op ruimte-tijd? Ik denk dat de analogie hier (samen met de "gewone" zwaartekracht) te ver gerekt wordt.

En om op je vraag terug te komen? Geen idee wat dark energy voor effect heeft als het afneemt. Onder andere omdat we geen idee hebben wat dark energy is (buiten een naam op een label, waarmee verder niks verklaard is).

lukas op 25 juni 2024 om 09:06

inderdaad. het enige wat we eigelijk weten is dat donkere energie een soort tegenovergestelde zwaartekracht heeft. daarom word het soms ook antizwaartekracht genoemd. maar wat voor inpact dat heeft op onze universum is nog een mysterie.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft negen appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)