frequentie en golfsnelheid

lukas stelde deze vraag op 17 juni 2024 om 18:01.

ik heb een vraag: hoe is het dat fotonen met een hoge frequentie op de zelfde snelheid kunnen reizen als fotonen met een lagere frequentie? Stel je eens voor: je hebt twee even lange touwen, de een is een hoge frequentie en de ander is een lage frequentie. de lage frequentie is meer uitgestrekt en best lang, maar de hoge frequentie is meer opgepropt en is dus korter. Dat zou dus moeten betekenen dat de hogere meer touw nodig heeft om net zo ver te gaan als de lage, dus de hogere moet meer bewegen/afleggen om de snelheid van de lage bij te houden. Maar de lichtsnelheid is constant, dus zou het foton met hogere frequentie trager gaan, denk ik.

Als iemand me kan helpen/uitleggen zou ik het erg waarderen. 

groet, lukas

Reacties

Theo de Klerk op 17 juni 2024 om 19:00

Ik snap de vergelijking niet.  Een touw dat met grote frequentie trilt hoeft niet langer te zijn dan met een lage frequentie.  "opgepropt"/"uitgerekt": volgens mij wordt hier frequentie met amplitude door elkaar gehaald.

Geluid gaat overal even snel - een lange bromtoongolf en een snerpend korte fluitgolf. Ditto voor licht. Rood, groen, blauw, gamma of radio: het gaat allemaal even snel.

lukas op 17 juni 2024 om 19:28

bedankt voor de hulp Theo! ik denk dat ik inderdaad frequentie en amplitude door de war haalde. soms denk ik zo diep over een onderwerp na dat ik een ander onderwerp ermee meng, wat leid naar verwarring, maar ja, ik ben dan ook maar een 13 jarig kind. in ieder geval erg bedankt!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft negentien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)