Schommel

Jonas stelde deze vraag op 17 juni 2024 om 17:22.

Ik ben nog steeds bezig met die schommel, de opdracht moest al lang ingeleverd, maar dat doet er niet toe. Ik ben nog even weer terug bij de luchtweerstand. Je hebt bij een schommel als je omhoog gaat dan werkt de zwaartekracht tegen en de luchtweerstand ook, maar ga je naar beneden dan werkt de zwaartekracht mee en de luchtweerstand nog steeds tegen. Het probleem is nu dat ik niet weet hoe ik dat in mijn model kan neer zetten dat hij het ook zo uitvoert. Zouden jullie mij hierbij willen helpen?

 

Reacties

Theo de Klerk op 17 juni 2024 om 17:59

>Ik ben nog steeds bezig...

met dit? https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/93853/schommel

In je model zul je dus de snelheid (vx + vy) moeten bepalen.

Daaruit volgt de wrijvingsweerstand (evenredig met v2 en tegen de versnelling in werkend) . Uit de wrijvingskracht bereken je de uiteindelijke versnelling/snelheid na correctie voor de wrijving.

(of je bepaalt de resulterende kracht door zwaartekracht en wrijving en daaruit de ax en ay)

Wat je natuurlijk al lang geleden had moeten doen als je dit project tot voorbij inlevertijd hebt laten versloffen....

Jonas op 17 juni 2024 om 18:54

Dit snap ik niet helemaal, want wat heeft de snelheid te maken met wat er in het model gaat gebeuren met de luchtweerstand. Ik kan namelijk de snelheid wel uitrekenen, maar daar heb ik toch niks aan?

Theo de Klerk op 17 juni 2024 om 19:11

Dan snap je de hele situatie niet.  Als er luchtweerstand is (afhankelijk van v2) dan is er een kleinere netto kracht. Dus kleinere versnelling. Dus kleinere verplaatsing, dus...  op een gegeven moment zal de verplaatsing ds = 0 en v = 0 zijn. Dan valt de luchtweerstand weg en blijft alleen de zwaartekracht over. Dan neemt de snelheid weer toe, daardoor luchtweerstand daardoor neemt de netto kracht af en daardoor de versnelling en dus...  Dat stapgewijs veranderen dient je model dus te verwerken.

Wel gek dat in de screenshot met een deel van het programma de luchtweerstand wel wordt genoemd. Als je dat zelf hebt geschreven dan zou je dat eens kunnen gebruiken... Te beginnen met die kracht Fl te definieren voordat je hem gebruikt (dus een stuk omhoog).

De situatie met schommel, luchtweerstand en modellering is volgens mij al een paar keer langsgekomen op dit forum. Dus wellicht helpt zoeken ernaar ook nog een beetje.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft negentien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)