Benodigde kracht voor opbokken motorfiets
Ger stelde deze vraag op 06 juni 2024 om 16:55.Het opbokken (op de middenstandaard zetten) van een motorfiets is een deels technische vaardigheid waarvoor een hoeveelheid kracht nodig is. Het eigengewicht van de motorrijder via de rechtervoet rustend op de standaard in combinatie met een trekbeweging aan stuur en frame brengt de motor op een dood punt, waaroverheen getild moet worden. Om dit proces via een 12V dc lineaire elektromotor met arm tussen frame en standaard te electrificeren, zou elektrisch opbokken een voor veel motorrijders welkom alternatief kunnen bieden. Een te zwakke elektromotor levert onvoldoende kracht om de motorfiets over het dode punt te brengen. Welke kracht (hoeveel Newton) moet de elektromotor hebben om de actie moeiteloos uit te kunnen voeren? Mijn motorfiets is een 220kg zware Bmw R1200 GS die verlaagd is (3cm kortere veerpoot) en waarvan de 'middenbok' ingekort is om het kantelpunt te compenseren.
met vriendelijke groet, Ger
Bijlagen:
Reacties
Ik ben niet thuis in het motorrijders-taaltje (en heb zo'n ding niet), maar is dit wat je met "opbokken" bedoelt? De motor "achteruit" over zijn standaard trekken (en vooruit om hem er weer af te halen)? (tekeningen wat overdreven om een duidelijk verschil te tonen)
Da's dan niet de meest makkelijke vraag want het geheel draait om de standaard (draaipunt op de grond) maar verplaatst zich ook nog naar achteren zodat je niet van een vaste positie van krachten t.o.v. het draaipunt kunt spreken.
Bedankt. Dit is inderdaad een correcte weergave van 'opbokken' of op de bok zetten. De vraag blijft, hoe sterk een lineaire actuator moet zijn om de klus probleemloos te klaren.
Ik vrees een hele grote kracht. Die zal waarschijnlijk bij de standaard bovenaan aangrijpen. De afstand tot het draaipunt op de grond is niet groot. De afstand van zwaartepunt tot dat draaipunt wel plus de grote massa. Als het moment van de actuator (of "terugtrekkende afgestapte rijder") groter moet zijn dan het moment van de motor zelf ( kracht x arm ) dan is
Het gewicht van de motor is zeer groot, de darm,actuator veel kleiner dan darm,zwaartepunt zodat de kracht die de actuator moet leveren (nemen we factor 5 als voorbeeld) vermoedelijk al snel 220 x 10 x 5 = 11 kN (of "1100 kg" in spraaktaal) moet zijn.
Menselijk "trekken" kan met veel kleinere kracht omdat de arm veel groter is en de factor 0,5 of minder kan zijn.
Onderstaande schets geeft de situatie aan die de meeste kracht zal vereisen (begin van het opbokken). Voor d1 (arm zwaartepunt tot draaias) en d2 (aangrijppunt opbokkracht tot draaias) moet je de actuele waarden invullen voor een 220 kg massa motor (220g newton gewicht, g=9,81 m/s2 ).
Als die kracht door een actuator moet worden geleverd, dan zal dat waarschijnlijk in/bij de standaard/bok zitten. De arm d1 is dan veel kleiner (waarschijnlijk even lang als de bokstandaard, r) zodat de kracht F1 veel groter moet worden. Het koppel F1d1 blijft hetzelfde (groter dan F2d2). Ik betwijfel of dat in een handzame actuator te vinden is die in een motor ingebouwd kan worden.