systeembord natuurkunde

Lisa stelde deze vraag op 04 juni 2024 om 09:57.

Hallo 

Dit is de opdracht die ik moet maken voor natuurkunde: 

Bij een vuurtoren brandt de lamp constant. Het aan/uit-ritme ontstaat door de lamp wel of niet af te schermen. Maar zo’n aan/uit-ritme kan ook ontstaan door het in en uit schakelen van de lamp. Gebruik een led als vuurtorenlamp, die steeds 2 s aan en 6 s uit is. De vuurtoren geeft ook overdag licht. Dat is niet nodig: de vuurtoren moet alleen bij invallende schemer en ‘s nachts in werking zijn.

Ik heb al geprobeert de schakeling te maken ik weet niet of die schakeling werkt. Het lukt me niet om de lichtsensor te laten werken.

Zou iemand me hierbij willen helpen? Alvast bedankt

Reacties

Theo de Klerk op 04 juni 2024 om 10:19

Geheugencellen herinneren zich iets. En wel dat als op de "aan"/"hoog" ingang een signaal komt dan wordt dat onthouden, ook al verdwijnt dat signaal later weer. Het gaat pas uit als bij de "reset" ingang een hoog signaal ontvangen wordt.

Ik zie een geheugencel die ooit door een "2" waarde van de onderste teller aan wordt gezet en nooit meer uit. De aangestuurde EN poort, reset/aan-uit teller blijven vanaf dat moment hoog. Voor de teller is dit nutteloos. Een "reset" gebruik je om opnieuw te gaan tellen. De aan/uit heb je hierbij niet nodig. Laat die teller maar tellen - als je hem nodig hebt reset je hem. De "tel" moet dan wel op een pulsengenerator zijn aangesloten anders wordt niet geteld.

Voor simulatie van daglicht kun je de lichtsensor gebruiken, maar je kunt ook een variabele spanning met comparator nemen en een lage spanning als "donker" en hoge spanning als "licht" interpreteren. Dan kun je makkelijker dan een lichtsensor kijken wat gebeurt bij licht en donker.

Bouw de schakeling ook stukje bij beetje op: eerst licht aan/uit afhankelijk van donker/licht. Dan bij donker licht aan voor 2 seconden. Dan 2 seconden maar elke 6 seconden herhalend.  Of andere tussenstappen zodat je weet dat wat je al hebt in elk geval voldoet en eventuele logische (denk)fouten al zijn gevonden.

Lisa op 04 juni 2024 om 13:27

Hallo ik heb nu dit ik krijg alleen de lamp niet uit na 2 seconden ook de 6 seconden uitstaan is me nog niet gelukt er in te zetten.

Theo de Klerk op 04 juni 2024 om 16:23

Zo gauw de comparator ziet dat meer dan 0,1 V wordt afgegeven is het blijkbaar donker (een instelling met hoge spanning =meer licht zou eisen dat na de comparator een invertor komt die "hoog" juist "laag" maakt voor uit).Dan moet ook een puls gegeven worden uit de comparator naar de reset om de teller vanaf 0 te laten tellen.  Als "2" dan "hoog" wordt moet de geheugencel waarde uitgezet worden (zoals gedaan). Maar niet de reset (laat maar doortellen na 2).

Je kunt wel uit de "2" een reset geven aan de onderste teller die daarna gaat lopen. Als die  "6" aangeeft moet er een signaal "aan" weer naar de LED gaan (via een OF of EN  poort met de eerdere  aansluiting uit de comparator) en moet de andere teller weer tot 2 gaan lopen om de LED 2 s aan te houden. 

Lisa op 04 juni 2024 om 17:06

Dankuwel het is me gelukt het te maken. Het licht knippert nu het enigste is dat de 2 pulstellers niet tegelijk tellen. De eerste pulsteller tikt veel sneller de tweede blijft vastlopen soms. Is dit nog oplosbaar?

Theo de Klerk op 04 juni 2024 om 17:23

>enigste

Je kunt niet eniger zijn dan enig

De pulsentellers kunnen niet anders tellen: als je dezelfde pulsgenerator gebruikt, bijv. op 1 Hz, dan krijgen beide tellers elke seconde een puls en tellen die. Dat moet gelijk op gaan.

Ik zou de schakeling moeten nabouwen om te zien waarom iets vastloopt. Maar wat bedoel je met "vastlopen"? Teller stopt met (door)tellen? Probeer dan te analyseren wat de teller doet tellen  en stoppen. Waarom is blijkbaar nu ineens er altijd een stop signaal (of wordt het reset signaal niet meer gegeven om een telling nieuw te starten).

Er kan bij een systeembord (net als bij het programmeren van apps en games) van alles misgaan omdat je (eenmaal gevonden) logische reactie niet voorziet of denkt dat dat kan. Dit "debuggen" kost soms meer tijd dan het aanvankelijk opzetten. Maar dat is  deel van de opdracht. Analyseer hoe iets werkt, hoe elke mogelijke combinatie goed wordt doorgegeven of afgevangen en niets "stiekum" toch nog een andere combinatie geeft waaraan niet gedacht is.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft tweeëntwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)