Flux ten opzichte van de tijd

Stan stelde deze vraag op 18 mei 2024 om 16:19.

de formule van flux is: B x A. in een dynamo ontstaat ook flux. Je wekt in een dynamo stroom op door fluxverandering. Het oppervlak van de spoel (A) is constant. De omwentelingstijd is in beide gevallen ook gelijk. De magneten zijn in beide gevallen gelijk. Klopt het dan dat als je meer magneten gebruikt dat de flux sneller veranderd en je dus meer inductie spanning opwekt? In de afbeeldingen heb ik per situatie een flux-tijd grafiek gemaakt. in de situatie met 4 magneten is de periode veel korter dus de fluxverandering veel groter. dus zou je met meer magneten meer inductiespanning moeten opwekken? klopt dit?

Reacties

Jan van de Velde op 18 mei 2024 om 18:29

Dag Stan,

in principe heb je helemaal gelijk. Maar trek deze conclusie niet lineair door naar meer en meer en meer magneten. Ook nu al zal de amplitude van je grafieken niet hetzelfde mogen zijn, omdat die velden heel anders gaan lopen en dus de maximale flux steeds kleiner zal worden. Dat heeft natuurlijk ook zijn invloed op dΦ/dt.  Bij heel snelle wisselingen treedt ook ergens een significant verzadigingseffect op. 

Groet, Jan

Stan op 18 mei 2024 om 19:33

Hoi Jan,

Heel erg bedankt voor de snelle en duidelijke reactie! Is er een manier om te berekenen of erachter te komen wat het optimale aantal magneten is?

Jan van de Velde op 18 mei 2024 om 19:49

dag Stan,

Als die manier er is zou ik die niet kennen. Ik denk dat dat veel te afhankelijk is van allerlei ontwerpparameters om daar formules voor te hebben. Fabrikanten van dynamo's en elektromotoren hebben daar vast wel software voor. 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft drieëntwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)