Nee. De baansnelheid is precies zo groot dat de versnelling richting de zon (waardoor rondjes gedraaid worden) v2/r precies met de aantrekkingskracht van de zon overeenkomt. We vallen er dus voortdurend heen, maar door de aardbaan duikt de zon steeds weg.
In theorie wordt de zon wel steeds lichter (door uitstraling bij de kernreacties). Door de afnemende massa zal de aantrekkingskracht steeds minder worden, de v2/r waarde en daarmee ook de verhouding r3/T2 (=GM/4π2 ) (3e wet van Kepler) ook. Dan veranderen baanstraal en omloopstijd tot de nieuwe verhouding de kleinere waarde voor GM/4π2 weer heeft. Bij gelijke afstand zal de omloopstijd (het jaar) langer worden.
Doordat de aarde een dan te grote baansnelheid heeft (vergelijk het rondslingeren aan een touw dat je iets laat vieren) zal de aardbaan groter worden. Om r3/T2 de nieuwe (kleinere) verhouding te geven zal T sterker moeten toenemen dan r zodat uiteindelijk de aarde in een steeds grotere spiraalbaan van de zon af beweegt.
Het massaverlies van de zon is echter zo gering (2 . 10-14 zonsmassa per jaar) dat de aardbaan in miljoenen jaren nauwelijks verandert.