Lasertest via windmolens

Richard stelde deze vraag op 08 mei 2024 om 07:59.

 Ik kreeg de wens , gezien de hoeveelheid mensen die kennelijk nog steeds niet geloven dat de aarde een bol is om met behulp van een laserstraal in beeld te brengen dat de aarde niet vlak is . De test wordt als volgt :De laser staat langs de A6 ( in de buurt van de Maxima centrale ) en de dichtstbijzijnde molen van de rij( 17 molens ) staat dan op 10 km afstand . De laser waterpas zetten en dan zal de laserstraal die bij vertrek op 3 meter hoogte staat ( om de stip wat speling te geven aangezien die steeds groter wordt ) op 10, 84  meter hoogte aankomen omdat het water daar 7.84 meter lager ligt . Op de laatste molen zou de stip dan nog veel hoger uitkomen omdat de afstand dan inmiddels 17.5 kilometer bedraagt . Is dit een goede test ? 

Reacties

Theo de Klerk op 08 mei 2024 om 08:45
3 m hoog, 10 km afstand geeft een verval van 1,2 meter. Op zich is een meting van iets in rechte lijn t.o.v. een wegbuigende bodem prima om dit laatste aan te tonen.


Voor wat de "kimduiking" wordt genoemd:
 https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/33801/theoretisch-verval-van-de-aarde-kimduiking


Richard op 14 mei 2024 om 07:44

Dank Theo . Ik snap idd dat de molen 1.2 meter zal vervallen maar is het niet zo dat als de laserstraal honderd procent horizontaal met het water wordt afgeschoten dat de straal die bij vertrek op 3 mtr hoog staat een kleine 8 meter ( 7.85 mtr ) hoger zal aankomen ? Dus op 10.85 mtr op de paal ? Immers,  hij vertrekt op 3 mtr hoogte en naar gelang de afstand die hij overbrugt ' zakt ' de grond waarboven hij zich beweegt op 19 km 7.84 meter .. voorwaarde is dan natuurlijk dat hij totaal level wordt afgeschoten ..  

Jan van de Velde op 14 mei 2024 om 08:03

dag Richard,

Die kimduikings-rekentool rekent inderdaad met een raaklijn aan de horizon, zoals we zouden kijken als we iets ver weg willen zien. 

 

Wil je dat effect vermijden, vul dan een ooghoogte van 0 m in. Dan berekenen we inderdaad een verdoken hoogte van 7,9 m op 10 km. 

 

Wil je experiment overtuigen, dan zul je je meting op elke molen moeten uitvoeren. Vind je dan een lineair verband tussen de afstand van de molen en de verdoken hoogte dan is de aarde plat en staat je laserstraal niet perfect waterpas.

 

Een of zelfs twee metingen bewijzen niets, want ook door twee punten in een diagram kan ik heel veel verschillende grafieken tekenen. Alleen meerdere punten geven uitsluitsel. 

 

Je hebt trouwens ook best nette temperatuurmetingen nodig.  Een gelaagd temperatuurprofiel boven het water zal tot richtingsafwijkingen van je laserstraal leiden. Beste dag is een winderige dag, met een luchttemperatuur die niet veel afwijkt van de watertemperatuur. 

 

Groet, Jan

Theo de Klerk op 14 mei 2024 om 08:04

Bij 19 km afstand ipv 10 km is er meer kimduiking: 13 meter.

En of nu de top van een molen "zakt" omdat de grond wegzakt door ronding of een laserstraal rechtdoor gaat terwijl de grond zakt: dat is dezelfde situatie en geeft hetzelfde antwoord.

 

En "level" is natuurlijk niks anders dan richting van de raaklijn aan de cirkel (met straal aarde + 3m) .

 

richard op 14 mei 2024 om 11:17

Dank Theo en Jan . Dus uitkijken voor te grote temperatuurverschillen water/lucht ..het meest uitdagend zal het waterpas zetten van de laser zijn , want op zulke afstanden zal ook een digitale waterpas met twee decimalen ws niet precies genoeg zijn ....

Jan van de Velde op 14 mei 2024 om 18:04

richard

 ..het meest uitdagend zal het waterpas zetten van de laser zijn ,

Nee hoor, relatief onbelangrijk: want zodra het verband afstand : diepte geen bij benadering lineair verband zal bljken te zijn kan de hypothese "aarde is plat" de vuilnisbak in. 

 

Om de exacte bolling te berekenen is deze methode minder geschikt, zeker op basis van één waarneming. Maar goed, zelfs Erasthothenes kende een paar duizend jaar geleden al een toereikende methode zónder precieze waterpasinstrumenten. Een loodrechte paal in Maastricht, en eentje op Ameland, een dag uitzoeken dat het op beide plaatsen zonnig is rond 12 uur zonnetijd, een tweetal goeie rolmaatjes, en dan is dat met een paar minuutjes rekenwerk wel gepiept. 

 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)