Elektronen en stroomsterkte in een gesloten stroomkring

Luna Maassen stelde deze vraag op 01 mei 2024 om 20:36.

 Beste Natuurkunde.nl,
Ik zat laatst te oefenen met opdrachten voor Natuurkunde toen ik vast liep bij een opdracht.
Deze opdracht ging over een stroomkring over grootte afstand en er werd gevraagd of een deel van de stroomsterkte over de grootte afstand van 260 km verloren kan gaan. Gelukkig herinnerde ik me dat mijn docent het er een keer kort over heeft gehad dat stroom en elektronen in een gesloten stroomkring niet verloren kunnen gaan. Maar na de opgave vroeg ik me af " waarom kan het niet verloren gaan in een gesloten stroomkring?"
Dus vandaar dat ik jullie bericht met de vraag;  " Waarom kunnen elektronen, stroomsterkte en stroom niet verloren gaan in een gesloten stroomkring?" 

Alvast bedankt 
Luna Maassen 

Reacties

Theo de Klerk op 01 mei 2024 om 22:20
de grootte afstand?   de grote afstand??  de grootte van de afstand???

Je kunt elektronen zien als een soort elektrisch water dat door de draden stroomt. Vergelijk het met echt water. Als dat in een kringetje rondgepompt wordt, dan verdwijnt er toch ook niets?  Waar zouden elektronen naar toe moeten verdwijnen? Ze "lossen niet op" in niks. Behoud van massa en zo.

stroomsterkte = hoeveelheid lading (=aantal elektronen) die elke seconde een lijn, die dwars op de stroomrichting staat, passeert (eenheid 1 A = 1 C/s). Een snel stromend elektronenbeekje kan dezelfde stroomsterkte hebben als een brede elektronenrivier die traag voortkabbelt: een gelijk aantal elektronen passeert dan elke seconde.

Stroomsterkte  (C/s)  is dus iets anders als stroomsnelheid (m/s)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft negentien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)