Q=m*c*dT
Ben Hassing stelde deze vraag op 22 april 2024 om 15:00.Hoi,
Ik heb een vraag:
een warmwater buffervat heeft een uitgaande stroom (70 grd. C) van 6 kg/sec. en een retour van die zelfde stroom van 60 grd. C. en 3 kg/sec. Kan ik dan het volgende doen: 'dQ= dM*Cw*dT'? (Er wordt dus water afgetapt van die stroom met warmwater-tapkranen. Vandaar de dM.)
Het vat zelf blijft op 70 graden is de bedoeling, gevoed met restwarmte door gebruik te maken van een gesloten kring (vat uit naar vat in) met TSA's ertussenin. Maar de 'uit' en 'in'-stroom, van de bovenstaande vraag, beinvloed het vat dus ook. maar er is dus niet alleen een dT, maar ook een dMassa. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.
Groetjes,
Ben
Reacties
En wat is TSA? Vast geen Transport Security Administration (die luchthavenbeveiliging die in alle koffers mag snuffelen met een "loper") . Specifieke vaktaal is in een algemeen forum veelal onbekend.
En TSA kan honderden dingen betekenen volgens https://acronyms.thefreedictionary.com/TSA
Maar als je de energiebalans opmaakt:
er komt een hoeveelheid 60º (kouder water) terug in het 70° vat en dient ook tot 70º te worden opgewarmd. Dat is Q = m cw (70-10) J aan energie. Per seconde is m = 3 kg.
Daarnaast moet het vat waarschijnlijk weer aangevuld worden zodat het vol blijft (soort keukenboiler).
Dat zijn 6-3=3 kg aan nieuw water. Welke begintemperatuur? Als dat ook naar 70° moet zijn, dan moet aanvullend elke seconde Q = 3 cw (70 - Tbegin) J energie worden toegevoegd.
TSA betekent tegenstroomapparaat. Dit is een warmtewisselaar, sorry voor de onduidelijkheid.
Ik kom er echter nog steeds niet helemaal uit. De begintemperatuur van de nieuwe ingaande massastroom in het buffervat (ter compensatie van het massaverlies) is 19 grd. C. Laten we zeggen dan de uitgaande massa stroom uit het buffervat 7kg/sec. is van 70 grd. C en de retour 4kg/sec. met 60 grd. C.
Zou u nog een voorbeeld kunnen geven? Alvast dank.
Ben
Bijvullend Q = (6-3) cw (70-19)
Bij he nieuwere situatie:
Terugkomend (per seconde) Q = 4 cw (70 - 60)
Bijvullend: Q = (7-4) cw (70 - 19)
Bij Q = 3*4180*51 komt 714,78 uit. Maar dat is dat ook per seconden toch? Omdat die begint op een lage temp.
WAt ik alleen niet snap is...: Ik kan volgens mij alleen maar warmte/energie toevoegen als de T hoger is dan de T van waar ik het aan wil afgeven, anders neem ik warmte de óp.. Dus ik kan niet gewoon bijv. het volgende doen: (m*Cw*T) 10*4180*60graden = 2508 kW/sec. Want het vat is 70 graden, dus met 60 graden kan ik het nooit opwarmen naar 70 graden. Maar het is dan weer wel veel watts omdat 10 kg/sec.
Help :)
groetjes
Met een warmtewisselaar alleen ga je het niet redden: energiebehoud eist nu eenmaal dat de energie ergens vandaan komt. En indien niet voldoende aanwezig, dan komt het van buiten (zoals een keukenboiler ook een elektrische verwarming heeft om instromend kouder water weer op te warmen).
Oh... en kW/s is onzin. Een W is J/s - de energie per seconde. Die reken ik steeds uit omdat instroom en uitstroom ook per seconde wordt gegeven. Dus de uitkomsten zijn in J voor 1 seconde, da's dan ook in W. Voor energieberekening voor meerdere seconden waarin water stroomt bereken je E (J) = P t = vermogen (W) x tijd (s) .
Je berekening (m*Cw*T) 10*4180*60 graden suggereert berekenen van een absolute hoeveelheid energie in 10 kg water van 60 graden. Dat is niet zo. Je berekent het energieverschil van 10 kg water dat van temperatuur X naar X+60 wordt opgewarmd. En deze zienswijze is verder fout omdat er uit twee richtingen water wordt opgewarmd: een beetje voor de terugstroom en heel veel voor de nieuwe aanvoer.
Mooi om te zien hoe mensen hier langs elkaar heen praten. Het vat wordt nooit leger. Het is, zoals de TS schrijft: vat uit/vat in, een lus dus, waarin een warmtewisselaar zit. Alleen daar wordt de warmte onttrokken. Dus van "heel veel voor de nieuwe aanvoer" is geen sprake. Het is hetzelfde water, afgekoeld.
Dag Sjaak,
Is het werkelijk zo dat mensen hier langs elkaar heen praten?
De beschrijving en berekening van Theo lijken me correct, met redelijke aannamen zoals perfecte menging, verwaarloosbaar 'warmteverlies' door wanden enzovoort.
Er is geen volledig gesloten kringloop. Warm water dat wordt afgetapt van de uitstroom uit het buffervat, wordt vervangen door aanvoer van nieuw koud water, zodat het watervolume in het buffervat constant is.