optiek

Harrie Bours stelde deze vraag op 31 maart 2024 om 22:58.

 Met een vergrotingsobjectief kan ik uitstekende macrofoto's maken die door gewone macro-objectieven in kwaliteit niet geëvenaard worden. Nu doet zich een merkwaardig probleem voor. 
Bij gebruik van een Fujifilm systeemcamera wordt het beeld van de achtergrond over het onderwerpsbeeld heen geprojecteerd waardoor een flauw contrastarm totaalbeeld ontstaat, diafragmeren maakt het alleen maar erger. Gebruik ik een spiegelreflexcamera, bijv. D7500 van Nikon, dan doet het probleem zich niet voor. De ingestelde vergrotingsmaatstaf is in beide gevallen gelijk, dus ook de afstand van  het optisch midden van het objectief tot de sensor is in beide gevallen  gelijk. Hoe is dit te verklaren? 

Reacties

Theo de Klerk op 31 maart 2024 om 23:12
Ik vrees dat merk-specifieke vragen en problemen hier weinig kans op antwoord hebben.
Jan van de Velde op 31 maart 2024 om 23:15
dag Harrie,

Dit klinkt eerder als een vraag voor een fotografieforum. Ik lees dit echt als een stukje cameratechniek ipv natuurkunde. Eenmaal die cameratechniek gekend moet er een natuurkundige verklaring te vinden zijn, maar van de cameratechniek die je hier beschrijft heb ik geen flauw benul.

Groet, Jan
Harrie Bours op 01 april 2024 om 09:55
dag Jan,
Bedankt voor je antwoord, maar ik vrees dat ik hiermee tussen de wal en het schip terecht kom. Wat ik weet van cameratechniek is dat er normaal een IR-sperfilter voor de sensor staat en dat Fuji door een andere rangschikking van de afzonderlijke cellen de gaten hiertussen veel minder softwarematig hoeft aan te vullen, maar dit kan onmogelijk dit rare verschijnsel verklaren. Een fotografieforum is toch meer een hobbyclubje waar je met dit soort vragen ook niet terecht komt. 
Goed, nog een fijne dag, 
Harrie 
Theo de Klerk op 01 april 2024 om 10:17
Maar dit is een vraagbaak voor natuurkunde vragen van middelbare scholieren (en een enkele studenten-uitschieter). Dus zeker geen camera-technisch forum buiten algemene optische regels die niet aan Fuji, Nikon of Canon vastzitten. Hun technologische toepassing van de algemene wetten is hun innovatie/onderzoek waar wij verder ook niets van weten.
Harrie Bours op 01 april 2024 om 11:35
Ik vond het zulk een raar verschijnsel, -twee- beelden over elkaar heen gevormd op een ander beeldvlak gelijktijdig door eenzelfde lenzenstelsel. Dit heb ik vroeger nooit geleerd in de lessen optiek Havo en ook niet in de HLO-vervolgopleiding. Ik  heb het vermoeden dat het toch gewoon verklaarbaar is maar zoiets buiten het bestek  Havo-VWO valt omdat fotografische optiek buitengewoon ingewikkeld is. Wellicht kan een in optiek gespecialiseerde lezer hier zijn licht over laten schijnen, praktisch is voor mij geen probleem maar vind het gewoon boeiend. Laat het eens weten, ik ben gewoon nieuwsgierig.
Nog een fijne dag, groetjes Harrie. 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft drieëntwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)