meson waarvan antideeltje dezelfde quarksamenstelling heeft
L. stelde deze vraag op 27 maart 2024 om 18:09.Ik moet bij natuurkunde de volgende vraag beantwoorden, maar kom hier echt niet uit:
Zowel quarks, leptonen, mesonen als baryonen hebben een antideeltje.
Er bestaat een meson waarvan het antideeltje dezelfde quarksamenstelling heeft.
Leg uit welk meson dit is.
Reacties

Dat zou een u en een anti-s kunnen zijn. Maar de vraag is zoeken naar een quark x en een anti-x quark. Dus welke mesons voldoen daar aan?
En er wordt niet gevraagd naar een meson en anti-meson. Samengestelde deeltjes (als een meson) hebben geen anti- variant. Alleen de deeltjes waaruit het is samengesteld.
Het π0 meson bestaat uit ofwel u/anti-u of d/anti-d . Niet uit een combinatie van u en d - dan is er een netto lading.
Er is geen meson en anti-meson. Alleen quarks en anti-quarks binnen een samengesteld deeltje.
Met 2 quarks is dat een meson, met 3 quarks een baryon (waartoe proton en neutron behoren).
Als extra: de quarks binnen een meson of baryon worden bijeengehouden door uitwisseling van "gluon" (=lijm) deeltjes - verantwoordelijk voor de sterke kernkracht tussen quarks. Een deel van deze kracht is ook aan de rand van deze mesonen/baryonen merkbaar waarmee de kerndeeltjes weer aan elkaar geplakt zitten in een atoomkern. (vergelijk de Van der Waals krachten tussen gasmoleculen die ook een bij-effect zijn van de krachten waarmee de atomen in een gasmolecuul bijeengehouden worden).
Deze kracht stelt men voor als uitwisseling van pion-deeltjes, specifiek π0 als deeltjes niet van lading veranderen. Zie de gif animatie die is bijgesloten.
Krachten door deeltjesuitwisseling is wellicht wat moeilijk te begrijpen (elektrische krachten doen dit d.m.v. fotonen) maar het "deeltje" is de deeltjes-interpretatie in de quantum mechanica van een krachtveld (zoals elektrisch/magnetische velden als foton-deeltjes kan worden gezien: de dualiteit van deeltjes/velden).
De animatie toont hoe steeds 2 gluonen twee quarks bijeenhouden (en deze van de eigenschap "kleur" kunnen doen veranderen - een heel vakgebied houdt zich daarmee bezig: quantumchromografie) maar dat soms twee quarks (quark en anti-quark met verschillende "kleur" eigenschap) uit energie ontstaan (massa en energie zijn gelijkwaardig: Einsteins E = mc2) en als π0 meson aan een ander baryon wordt toebedeeld (kernkracht) .