Misschien moet je je meetkunde nog eens afstoffen.
Planeten zijn bollen. En bollen hebben een straal (afstand van middelpunt tot de rand).
De aarde heeft ook zo'n straal (6371 km).

(plaatje van
https://en.wikipedia.org/wiki/Sidereal_time)
De planeet draait om zijn as. De tijd die nodig is om een keer rond te draaien (360º) noemen we de (siderische) rotatietijd (aarde 23u 56m - bijna een dag).
Siderisch is wat anders dan wat we ervaren als rotatietijd - die is meestal iets langer. Dat komt omdat een planeet precies 360º kan draaien om zijn as maar dan wijst het punt dat aan het begin naar het midden keek (op aarde: de zon precies in het zuiden) na een omwenteling dat nog niet doet. De planeet is ook een beetje in zijn omloopsbaan doorgegaan en dus moeten we iets meer doordraaien om weer de zon in het zuiden te hebben.
De bollen draaien ook in banen om iets heen (planeten om de zon, manen om de planeet). Die banen zijn bij benadering cirkelvormig en een cirkel heeft ook een straal. In dit geval de baanstraal. De aardse baan is 0,1496 . 10
12 m: de zon in het middelpunt van die baan staat dus bijna 150 miljoen km van de aarde vandaan. De tijd nodig om zo'n cirkelbaan af te leggen noemen we de omloopstijd. Voor de aarde is die 365,25 dagen: een jaar.
De baan van de aarde ligt in een vlak (van de cirkel). We noemen dat het ecliptica-vlak. Andere planeten en manen bewegen ook in zo'n vlak, maar niet precies in hetzelfde vlak als de aarde. Hun vlak maakt een hoek met het ecliptica vlak.