Aardgas tov CO2

Paul stelde deze vraag op 18 februari 2024 om 16:32.

Goedendag,
als je CO2 in een aardgasveld zou pompen, ik zeg niet dat je het zou willen, maar is dan CO2 zwaarder dan aardgas en neemt het dan uiteindelijk die plek in. 

Zou je dan de bodemdaling kunnen voorkomen of verminderen en los je dan twee problemen op?
zijn er ook nadelen? 

Reacties

Theo de Klerk op 18 februari 2024 om 17:27
soortelijk gewicht aardgas = 0,83 kg/m3 
soortelijk gewicht CO2 =  1,986 kg/m3 

Koolzuurgas is zwaarder en zal zo tov aardgas naar beneden zakken maar door de gasdeeltjesbeweging niet "vallen" in een puur aardgas-gas. Het is ook zwaarder dan het luchtmengsel (1,293 kg/m3) waarvan het (voor een percentage) deel uitmaakt.

Bodemdaling is een situatie waarbij het gewicht van de bodem niet wordt gecompenseerd door een omhoogwerkende kracht. Daar doet CO2 op zich niets aan af. Pas als CO2 wordt samengedrukt waardoor het gas een grotere druk krijgt dan luchtdruk+bodemdruk zal het verdere inzakking kunnen voorkomen. Maar de grond is grotendeels voor gassen een spons en geen afgesloten ruimte zodat druk opbouwen door compressie alleen lukt door gas-dichte bovenlagen. 
Nadelen: als een afgesloten samengeperste CO2 gaslaag ineens weet te ontsnappen door een lek dan zal het gas naar boven spuiten en tijdelijk de lucht met zuurstof verdringen. Alles wat in dat gebied zuurstof nodig heeft sterft dan.
Jaap op 18 februari 2024 om 17:38
Dag Paul,
Gasvormig koolstofdioxide heeft inderdaad een grotere dichtheid dan aardgas, bij gelijke omstandigheden. Het is echter niet zo dat koolstofdioxide 'naar de bodem zakt' als we het samen met aardgas in een afgesloten vat brengen. Aardgas is een mengsel van gassen en bevat circa 20% stikstof en 2% koolstofdioxide. Spontane ontmenging treedt niet op.

Technisch gesproken kan ondergrondse opslag van koolstofdioxide in een 'leeg' gasveld de eventuele bodemdaling verminderen. Of hiervoor op een economisch haalbare manier zoveel koolstofdioxide te vergaren is dat dit zoden aan de dijk zet tegen bodemdaling, is de vraag. Tot 2013 is er circa 2000 miljard kubieke meter aardgas uit het Groningenveld gehaald…

Ondergrondse opslag van koolstofdioxide lijkt me eerder een manier om de stijging van de atmosferische concentratie van koolstofdioxide te beteugelen, met het oog op het versterkte broeikaseffect.
Meer informatie, ook over risico's, voordelen en nadelen, is te vinden op
https://nl.wikipedia.org/wiki/Ondergrondse_CO2-opslag
Groet, Jaap

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft vierentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)