PWS sterren
Lola stelde deze vraag op 03 februari 2024 om 09:14.Ik ben van plan mijn profielwerkstuk in het vakgebied van sterrenkunde te doen, omdat het onderzoeken van hemellichamen me interessant lijkt. ik dacht misschien aan iets over de helderheid van sterren. Heeft u misschien meer suggesties voor mogelijke onderwerpen met betrekking tot hemellichamen? Daarnaast vraag ik me af of een dergelijk profielwerkstuk haalbaar is met wiskunde A, aangezien ik wel begrip heb van natuurkunde.
Reacties
Het lijkt me, zonder apparatuur die je alleen op sterrenwachten vindt, weinig pws mogelijkheden bieden. Ditto voor relativiteit en quantum mechanica.
Theo de Klerk
zonder apparatuur die je alleen op sterrenwachten vindt,Dag Lola,
dat gezegd zijnde, als je toevallig niet te ver van een (universiteits-) sterrenwacht woont zijn er wellicht mogelijkheden als je dat netjes genoeg vraagt. Misschien mag je dan wel meelopen in een onderzoek van een paar studenten, wie weet.
Heb je zelf al een meer-dan-basic telescoop staan, dan kun je wellicht eens denken aan parallax-metingen naar planeten. Misschien kun je iets knutselen waarmee je het zonnespectrum kunt vastleggen.
Ga eens een heldere avond op je rug in de tuin liggen en brainstormen.
NB: ik geef nooit les in bovenbouw HAVO-VWO dus ik kan ook niet oordelen of iets pws-waardig is. Overigens verschilt dat ook weer van school tot school, dus je docent zal je plan(nen) toch vooraf moeten goedkeuren verwacht ik?
Groet, Jan
Als je op de havo zit, lijkt sterrenkunde me niet geschikt voor een profielwerkstuk. De havo-leerstof natuurkunde mist enkele onderwerpen die voor sterrenkunde van belang zijn. En de wiskunde-a van de havo schiet voor zo'n profielwerkstuk al gauw tekort.
In het vwo zijn er meer mogelijkheden, weliswaar meer via literatuurstudie en modellen dan met eigen experimenten.
a. Als je school de juiste spullen heeft, kun je met een tralie en gasontladingsbuizen de golflengte van emissielijnen in het spectrum van gassen zoals waterstof en neon trachten te meten. De kleuren van deze emissielijnen ontbreken nagenoeg in het spectrum van een ster: dat zijn de naar Fraunhofer genoemde absorptielijnen. Zie Binas tabel 20. Door zulke lijnen te bestuderen, zijn – met name vrouwelijke – astronomen meer te weten gekomen over de atoomsoorten die in een ster aanwezig zijn.
b. Met een modelprogramma zoals Coach kun je bewegingen in het heelal onderzoeken.
Hoe beweegt een komeet in een langgerekte baan om de zon? Hoe beweegt een raket na de lancering vanaf de aarde? In welk gebied moet een satelliet voor ruimte-onderzoek bewegen zodat hij in de schaduw van de aarde koud genoeg blijft om infrarood-waarnemingen te doen? Hoe bewegen twee sterren in een dubbelstersysteem om elkaar
Los van bewegingen: hoe kun je de kleurenverdeling in het spectrum van een ster met Coach onderzoeken? Zie Binas tabel 22.
Voor zulke modellen kun je hier hulp krijgen.
c. Je kunt inspiratie opdoen bij lesmateriaal van
https://www.astronomie.nl/lesmateriaal
Je kunt vragen naar mogelijkheden om waarnemingen te doen bij
https://www.astronomie.nl/amateurverenigingen-17
https://www.astronomie.nl/publiekssterrenwachten-16
Ook in het vwo ligt er met wiskunde-a een uitdaging voor je bij een profielwerkstuk over sterrenkunde. Dit vakgebied leunt meer op wiskunde-b: formules combineren, andere wiskunde-functies, differentiëren enzovoort.
Groet, Jaap