Atmosfeer, vacuum en ruimte

Pieter stelde deze vraag op 07 december 2023 om 15:21.

 Waarom vloeit de hoge(re) druk van de atmosfeer niet weg naar de ruimte (lagere/geen druk)

Reacties

Jaap op 07 december 2023 om 18:20
Dag Pieter,
De zwaartekracht van de aarde trekt allerlei dingen naar de aarde.
Niet alleen appels zodat ze uit de boom vallen, maar ook lucht.
Groet, Jaap
Pieter op 07 december 2023 om 18:46
Dag Jaap, maar hoe kan het dan dat als ik een vacuüm kist heb waarvan ik het luik aan de onderkant open de lucht onder de kist toch de kist vult? 
Theo de Klerk op 07 december 2023 om 20:21
Ik heb de indruk dat je een verkeerd idee van "vacuum" hebt. Vacuum "doet" niks. Zaken gaan bewegen doordat er een kracht op ze wordt uitgeoefend. De aarde trekt aan de atmosfeerdeeltjes. Die zouden plat op de aarde vallen of er nu een vacuum omheen zit of niet.
Niet alles ligt plat op aarde omdat het gas een druk opbouwt waardoor luchtdeeltjes tegendruk aan de aantrekkingskracht geven. Netto resulteert dit in een atmosfeer die rondom de aarde "plakt" als een deken van zo'n 700 km hoog (en rond 10 000 km zo ijl is dat het "vacuum" van de wereldruimte wordt bereikt).


Limonade door een rietje zuig je niet. De atmosfeer duwt limonade naar beneden.
De luchtlagen "wegen" op onderliggende lagen. Zo neemt de luchtdruk naar beneden toe, toe: tot 1 atmosfeer en die druk duwt alle kanten op. Zo voorkomt het dat de lucht plat op aarde ligt.
Doordat in je mond een lagere druk heerst (je haalt lucht uit je mond weg en verplaatst die naar je longen) wordt de limonade omhoog geduwd door de atmosfeer.
Op dezelfde manier zuigt een stofzuiger alles op: de lucht duwt het vuil de slang in. De stofzuigermotor zorgt voor een lagere druk in de stofzak. De luchtdruk duwt alles richting slang.


Een afgesloten buis die vrijwel vacuum zal zijn, wordt hooguit door 76 cm hoog kwik gevuld. Als de buis een meter hoog zou zijn, blijft 100-76=24 cm ongevuld (en vacuum). Die 76 cm hoge kwik kolom weegt (per cm2) net zoveel als de lucht (ook per cm2) die kwik de buis induwt. Dan zijn de krachten omhoog (lucht) en naar beneden (kwikkolom) gelijk en stopt de beweging als 76 cm hoogte bereikt wordt. Water weegt minder, dan is ruim 10 meter nodig om dezelfde gewichtskracht naar beneden te bereiken als de lucht omhoog duwt.


De tekening boven toont steeds eenzelfde volume (waar naar onderen toe steeds meer lucht in zit en dus meer gewicht heeft) die toont hoe gewicht en luchtdruk elkaar opheffen en de luchtlaag op zijn plaats blijft. Op de grond geven de luchtlagen een druk van 1 atmosfeer en die kracht daardoor op het volume is gelijk aan het gewicht van zo'n volume: de lucht blijft op zijn plaats.
Als er links een wat lagere druk is dan rechts dan zal een wind waaien (lucht verplaatst zich) van rechts naar links. Briesje (klein verschil) tot orkaan (groot verschil).

Vacuum doet dus niks. Er zijn krachten nodig uitgeoefend op materialen die daardoor het vacuum vullen.
Moderator op 08 december 2023 om 19:50
"Schepen over de horizon haal je terug met inzoomen" 

Beste Pieter,


Helaas, als we jou je gang laten  gaan zullen de autoriteiten onze internetvergunning afpakken. 

Ook de bemanning van verkeerstoren de Brandaris zit in dat complot:

https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/90286/horizon

Dus we kunnen niet anders dan deze discussie sluiten en onzinnige bijdragen eraan verwijderen.


Blijf vooral verder strijden.

Met vriendelijke groeten,
Moderator
Dit topic is gesloten voor verdere reacties.