Airco in verwarmmodus
Thomas Besselink stelde deze vraag op 02 november 2023 om 17:06. Goedemiddag mensen,
Nu wegens de dure energieprijzen een airco (warmtepomp)aangeschaft om te gebruiken voor verwarmen. Nu ben ik erachter gekomen dat bij regenachtig weer (hoge luchtvochtigheid) de installatie meer moeite moet doen/ duurt langer om het binnen op temperatuur te krijgen. Tijdens verwarmen is buitendeel de verdamper geworden (wordt koud wil warmte ontrekken uit de buitenlucht) binnendeel is dan de condensor. Mijn idee is dat de vochtige lucht condenseert op de lamellen van de buitenunit en daardoor er een waterfilmlaag onstaat op de lamellen die dan voorkomt dat er warmte opgenomen kan worden uit de buitenlucht......Bij droog weer werkt de installatie veel beter/sneller. Heeft er iemand hier een idee hoe het precies zit?
Ps airco type is lucht/lucht
Mvg Thomas Besselink
Reacties
Kun je zien of er ijs wordt gevormd op de verdamper buiten?
Puur de vorming van vocht op die verdamper zal zo'n probleem niet zijn: de waterdamp zal bij het condenseren ook veel warmte afstaan. Maar een ijslaag is andere koek. Ten eerste zit dat wèl serieus in de weg bij warmte-overdracht, ten tweede moet dat regelmatig (door even andersom draaien) ontdooid worden.
Groet, Jan
Dat is 'm nu net het probleem met een graad of 13 aan buitentemperatuur gaat buitendeel nog niet invriezen. Als de relatief warme buitenlucht condenseert op de koude lamellen in buitenunit komt er toch warmte vrij? Dan zou buitenunit er baat bij hebben doordat de lamellen dan sneller zouden opwarmen....collega had iets over latente warmte??
Thomas
...collega had iets over latente warmte??dat was ook wat ik opmerkte:
Jan van de Velde
de waterdamp zal bij het condenseren ook veel warmte afstaan. Ik denk niet dat die lamellen, ook bij minder vochtig weer, vaak droog blijven. Die verdamper staat denk ik ingesteld op een verdampertemperatuur van iets van 5 oC onder de buitentemperatuur. Dan trek je lucht van 10 oC en 50% relatieve vochtigheid al naar zijn dauwpunt.
Natte verdamperlamellen is dus eerder een normale bedrijfsconditie dan iets dat alleen bij erg regenachtig weer voorkomt. Ik snap niet hoe dat de COP nadelig zou moeten beïnvloeden, ik mag toch hopen dat de lucht er fatsoenlijk tussendoor kan blijven stromen.
Groet, Jan
- Wat was ongeveer je gasverbruik per jaar?
- hoeveel kW elektrisch is de airco?
Want als dit systeem nieuw is voor je (je hebt nog weinig vergelijkingsmateriaal?) is het probleem wellicht niet een probleem van een (omgekeerde) airco die minder goed werkt door vocht, als wel van een voor verwarming wat onderbemeten systeem dat met de nu langzaam dalende buitentemperaturen niet voldoende vermogen heeft om jouw huis warm te houden als het wat harder waait (en natte buitenmuren kosten ook energie).
Eerder 820 kuub gas per jaar
Nu 3,5 kW warmtepomp in verwarmen max 5 kW.
Ging hele winter prima.
Had volgens berekeningen nog met een kleinere airco afgekund.
Thomas
..//.. het valt op dat ..//.. HOE valt je dat op? Wat meet je dan? 800 kuub/jr betekent dat je geen echt warmtevragend huis hebt. Dat betekent ook dat ook dit najaar tot nu toe je verwarmingssysteem, wàt je nu ook gebruikt, nog nauwelijks hoeft te werken. Hoe kun je dan objectief een significant verschil vaststellen tussen drogere en vochtigere dagen?
Neem dan in die metingen ook andere weersgegevens dan temperatuur mee: De thermometer zoals in een temperatuurhut zegt niet zoveel.
Wind: 10oC buiten en windstil, of 10oC en 4Bft maakt een behoorlijk verschil in hoeveel warmte je huis kwijtraakt. Als het gaat over stoken, dan heeft je huis net zo goed last van het verschijnsel "gevoelstemperatuur" als jij zelf.
Zonneschijn kan ook een serieuze factor zijn: op een zonnige windstille vriesdag kan de temperatuur van een zonbeschenen gevel zomaar 10-15 oC zijn. Dàt bepaalt hoeveel warmte door je muur naar buiten stroomt, niet de luchttemperatuur in een schaduwhut. Bovendien kan elke vierkante meter zonbeschenen raam zomaar 500 watt zonnewarmtevermogen leveren.
Om te bepalen hoeveel warmte je huis kwijt raakt moet je dus eigenlijk rondom buitentemperatuursensoren hebben die een paar millimeter in de steen zitten. Die heb je vast niet, dus noteer in elk geval ook zonneschijn en wind.
En ja, omdat vochtige regenachtige dagen vaak ook winderig en donker zijn kan je dat dus veel meer energie kosten hoewel de buitentemperaturen gelijk zijn. Zonder dat dat probleem in je warmtepomp zit.
Bedenk ook, als je 20 oC stookt, dan is 16 oC buiten twee keer zo koud als 18 oC. Niet alleen maar 2/20 = 10% kouder, maar 100% kouder. Jou valt die 1-2 graden verschil niet zo op, maar je warmtepomp moet daar 1½-2 x zo hard voor werken.
Groet, Jan
Thomas
Jan bedankt, zo te zien wat huiswerk meegekregen! 😊 ja, sterke beweringen als dat een warmtepomp minder presteert met zijn verdamper in vochtige lucht vereisen een sterke onderbouwing :)
Ik vermoed dat er meer/ iets anders aan de hand is.
Groet, Jan