Modulerende ketel
Ariane stelde deze vraag op 21 oktober 2023 om 13:10. Ik weet dat het rendement van een CV ketel afhankelijk is van de retourtemperatuur, de rookgassen gaan minder warm de schoorsteen uit en er kan meer waterdamp condenseren.
De ketel kan op vol vermogen draaien en op laag vermogen.
Stel dat de retourtemperatuur in beide situaties gelijk is.
Heeft een ketel die op laag vermogen draait dan toch een hoger rendement?
Of wordt er gewoon minder energie in het cv water gestopt?
En als hij meer rendement heeft op een lager vermogen, waardoor komt dit verschil in rendement dan?
Kan de warmtewisselaar minder warmte opnemen als het vermogen hoger is?
Reacties
je schrijft:
Ariane
Stel dat ..//..
In de praktijk geldt:
dat het rendement van een CV ketel afhankelijk is van de retourtemperatuur, de rookgassen gaan minder warm de schoorsteen uit en er kan meer waterdamp condenseren.
De knopjes zijn niet ingewikkeld, en een studie waard. Want in de huidige stookseizoenen kan IEDERE installatie het grootste deel van de tijd met een aanvoertemperatuur van 40-45 oC toe zonder noemenswaardig comfortverlies. Een paar keer per jaar desnoods even bijstellen omdat het een weekje vriest is niet veel werk. Doe het. Beter uurloon verdien je nergens, tenzij je Musk of Bezos heet.
groet, Jan
Maar ik zal uitleggen hoe ik aan mijn vraag kom.
Ik lees vaak dat de ketel het moeilijker heeft, lees: minder rendement heeft wanneer hij op vol vermogen draait.
Wanneer je de temperatuur in huis van 12°C naar 20°C wil brengen, zal de thermostaat de ketel opdracht geven om eerst op vol vermogen te gaan. Maar in eerste instantie is het retourwater nog niet warm, dat duurt even. Dus draait de ketel tot die tijd dan toch met minder rendement? Of wordt er gewoon even veel % van de energie in het cv water gestopt?
Ariane
..//.. zal de thermostaat de ketel opdracht geven om eerst op vol vermogen te gaan. Als jij de aanvoertemperatuur hebt begrensd wordt dat volle vermogen zeker niet gehaald.
Groet, Jan
Maar ook al is dit niet zo omdat je bijvoorbeeld de max aanvoer niet begrensd hebt, is het rendement dan hetzelfde tijdens het stoken wanneer het retourwater nog niet opgewarmd is?
Je ketel is geen bolvormige koe:
https://en.wikipedia.org/wiki/Spherical_cow
Dit zal per installatie verschillen.
Groet, Jan
Kan een warmtewisselaar verhoudingsgewijs de warmte even goed opnemen bij vollast als bij laaglast van de brander? Dus blijft het rendement van de brander hetzelfde?
Is hier een natuurkundige verklaring voor, of is dit nog steeds een 'bolvormige koe'. (Echt nog nooit van gehoord)
Ariane
Kan een warmtewisselaar verhoudingsgewijs de warmte even goed opnemen bij vollast als bij laaglast van de brander? Dus blijft het rendement van de brander hetzelfde?Omdat een particuliere cv-ketel maar zelden op vol vermogen hoeft te werken zal bij het ontwerpen het rendement bij vol vermogen een ondergeschikte rol hebben gespeeld. Hetzelfde blijven? Dat vrijwel zeker niet. Beter of slechter? Geen idee.
Ariane
of is dit nog steeds een 'bolvormige koe'. (Echt nog nooit van gehoord)ja, nog steeds. En google it, mooi verhaal. Nog een toepasselijke quote in dit verband:
https://quoteinvestigator.com/2018/04/14/theory/
zó veel verschillende ketels, zó veel verschillende factoren rond elke ketel.
Ja, het rendement van een gemiddelde HR gasketel is hoger als de ketel/warmtewisselaar in laaglast gebruikt wordt. En bij lage retour temperaturen nog behoorlijk veel ook. Staat gewoon in de installatiehandleiding van de CV ketel. Voorbeeld van Remea Tzerra bij een retour temperatuur van 30 graden:
Vollast rendement 103,3%
Laaglast rendement: 109,2%
Meer info op: https://www.heatgeek.com/benefits-of-low-temperature-heating-systems/
Een warmtepomp varieert vele malen meer in rendement.