Kompas en spoel
Nadine stelde deze vraag op 11 oktober 2023 om 22:02.Beste lezer,
Ik loop een beetje vast :(
Waarom wijst de noordpool, bij afbeelding 1 en afbeelding 2 naar de zuidpool? Wat heel logisch is aangezien de noordpool en zuidpool elkaar aantrekken.
Bij afbeelding 3 wijst de noordpool van het kompas met de veldlijnen mee (dus de noordpool wijst naar de noordpool van de spoel).
Welk antwoord is correct?
vraag 18 a, systematische natuurkunde
De kompasnaald draait dus tegen de wijzers van de klok in. De noordpool draait naar de zuidpool, draait dus naar rechts!
vraag 18 b, systematische natuurkunde
De kompasnaald wijst de richting van het resulterende veld aan. Hoe groter de stroom,
des te sterker is het magnetische veld in horizontale richting: de kompasnaald wijst dan
meer naar links. Is de stroom zeer groot, dan zal de kompasnaald bijna geheel naar
links wijzen. De hoek heeft dus een maximum van 90°.
Waarom LINKS!? De noordpool van het kompas ging toch naar rechts?
Deze afbeelding is apart.
Ik hoop dat iemand mij hiermee zou kunnen helpen :)
Reacties
De veldlijnen lopen per definitie van N naar Z. De pijlen in de figuren geven dus de richting van N naar Z aan. Een kompasnaald zal dus met zijn N-pooltje in de richting van de Z pool wijzen - dat is in de richting van het magneetveld. Dat betekent dat de (rode/blauwe) helft die de N pool van het kompas voorstelt zich richt naar de richting van het magneetveld: diens rood/blauwe kant wijst in de richting van de veld-pijl.
Dat is dat fig 3 (ik neem aan dat dit de onderste is) het geval.
Help ons een beetje mee jou te helpen alsjeblieft. Het is namelijk heel erg onduideljk wat je nou eigenlijk bedoelt.
Nadine
vraag 18 a, systematische natuurkunde
De kompasnaald draait dus tegen de wijzers van de klok in. De noordpool draait naar de zuidpool, draait dus naar rechts!
dat lijkt een antwoord, maar we zien nergens een vraag.
Is die vraag ziets als:
"In de figuur wijst een kompasnaald via het aardmagnetisch veld. Zie onderstaande afbeelding
Nu wordt de stroom ingeschakeld, en heel langzaam groter gemaakt. Leg uit wat de kompasnaald gaat doen. "
De tekst onder jouw kopje 18b geeft dan de correcte uitleg op DIE vraag, al laat die uitleg dan achterwege waarom dat magneetveld in die spoel dié richting heeft.
Of bij 18a de situatie/ vraag geheel anders was dan bij 18b, of dit antwoord 18a fout, geen idee.
Groet, Jan
Enorm bedankt voor de terugkoppeling.
Ik zal mijn vragen concreter formuleren.
Dit gaat over een kompas die binnen in een spoel wordt geplaatst. Nadien wordt de stroom aangezet.
1. In afbeelding 2 zal het kompas 90 graden naar rechts draaien, wat logisch is aangezien de noordpool van het kompasnaald eerder naar de zuidpool van de spoel wil. Het antwoord op vraag 18a zie ik ook in een video uitwerking terug: https://www.youtube.com/watch?v=6Khq6rnaofU&list=PLsOJ2vI07s9VzLArkaCgg_wEdz9IcjQ55&index=16
En dus niet naar links? Voor het gemak heb ik afbeelding 1 ook meeverstuurd waar ook te zien is, dat de noordpool van het kompas naar de naar de zuidpool van de spoel wil.
Dus ik vraag me af of links correct is..
2. Dit roept ook vragen bij afbeelding 3. De noordpool van de spoel bevindt ze boven of wel links (het is net hoe je de afbeelding voor je hebt) duim wijst naar boven/links. Toch wijst de noordpool van het kompas richting de noordpool van de spoel! Dus met de veldlijnen mee. Dit lijkt ook niet te kloppen, aangezien noord en noord elkaar eerder afstoten.. Je zou eerder denken dat de noordpool van het kompas richting de zuidpool van de spoel wijst.
Ik hoor het heel graag.
Je zou het ook kunnen zien als het kompas dat het magneetveld van de spoel enigszins versterkt. Het gaat er niet tegenin staan en het binnenveld verzwakken!
Of (zie tekening) dat de veldlijnen in de spoel niet door de spoel maar door andere magneetjes wordt veroorzaakt. Dan zie dat al die magneetjes wel degelijk noord-zuid koppelingen aangaan.
De houding van de kompasnaald binnen en buiten de spoel is niet anders: het volgt de veldlijnen.
BUITEN magneet of elektromagneet lopen ze van noord naar zuid.
Maar BINNEN de magneet lopen ze dan gewoon verder en dus van zuid naar noord.
een kompasnaaldje IN magneet of spoel wordt gewoon deel van de magneet.
Groet, Jan
De ene keer draait de noordpool van het kompas naar de zuidpool van de spoel toe en de ander keer wijst de noordpool van het kompas met de veldlijnen mee..
Nadine
Ik snap het verschil niet tussen vraag 18a en 18b. De noordpool van het kompas gaat naar rechts (zie ook de video uitwerking) en niet naar links (dus met de veldlinen). Dag Nadine,
die video-uitwerking klopt niet op dit punt.
als jij een Youtube-account hebt, zet dan even commentaar onder die video van "meneer Heerkens" dat er een fout zit in de uitleg bij 18a: Veldlijn wordt correct door de spoel heen getekend, maar ergens na 1:40 geeft hij dan de verkeerde richting aan dat kompasnaaldje.
verwijs best naar deze discussie.
Dan kan collega Heerkens die video vervangen door een betere.
Groet, Jan
Over je reactie van 14.10 uur…
• Opgave 18a
In de video wijst de rode noordpool bij tijd 1:57 horizontaal naar rechts. Vanuit de beginstand (rode noordpool wijst verticaal omlaag) is de naald in de video 90º tegen de klok in gedraaid. Dat is fout, zoals Jan terecht opmerkt.
In opgave 18a moet de kompasnaald 90º met de klok mee draaien, zodat rode noordpool horizontaal naar links wijst.
• Opgave 18b
In de video wijst de rode noordpool bij tijd 3:43 schuin naar rechts boven. Vanuit de beginstand (rode noordpool wijst verticaal omlaag) is de naald in de video 135º tegen de klok in gedraaid. Dat is ook fout.
In opgave 18b moet de kompasnaald 45º met de klok mee draaien, zodat rode noordpool schuin naar links onder wijst.
Toelichting: in de beginstand wijst de rode noordpool verticaal omlaag, zoals getekend in figuur 10.44. Er loopt nog geen stroom door de spoel. Nu wijst de noordpool van de naald in de richting van het aardmagnetisch veld. (Beter: in de richting van de component van het aardmagnetisch veld die evenwijdig is aan de grond. Dat komt aan de orde bij 18d.) Bij 18b zorgt de stroom door de spoel dat de naald 45º met de klok mee draait, zodat de rode noordpool schuin naar links onder wijst.
• 'Naar rechts draaien' of 'naar links draaien' kan verwarring geven. Want als de rode punt van de kompasnaald 'naar rechts' draait, draait de witte punt 'naar links'.
Daarom zeg ik niet 'naar rechts' of 'naar links', maar 'met de klok mee' of 'tegen de klok in'. Zo staat het ook in opgave 18a.
Groet, Jaap