Ruimtekromming en zwaartekracht

Tabbe stelde deze vraag op 31 augustus 2023 om 22:45.
Volgens de relativiteitstheorie van Einstein zijn ruimte en tijd één entiteit: ruimtetijd. Ook is zwaartekracht geen kracht als de andere drie, maar eerder iets geometrisch. Iets met een grotere massa buigt ruimtetijd meer waardoor dingen in de ruimte ernaartoe vallen. Dit wordt vaak vergeleken met een bowlingbal op een trampoline. Als je dan een tennisbal op de trampoline legt, rolt die naar de bowlingbal toe. 

Deze vergelijking zit me niet lekker. De reden dat de bowlingbal de trampoline vervormt, komt door de zwaartekracht van de aarde. De bowlingbal wordt naar beneden getrokken. De vergelijking loopt hier spaak, want er is geen universeel boven of beneden.

Daarnaast is de tennisbal meer aangetrokken door de onderkant van de bowlingbal dan de bovenkant. Dit is op planetaire schaal ook niet het geval, anders zou je niet op de evenaar van de aarde kunnen staan. 

Ergens maak ik dus een denkfout, maar ik snap niet waar. Kan iemand hiermee helpen?

Reacties

Jaap op 31 augustus 2023 om 23:11
Dag Tabbe,
De vergelijking van een gekromde ruimtetijd in de nabijheid van een massa met een trampoline die wordt vervormd door een bowlingbal heeft een beperkte geldigheid.
Zoals veel vergelijkingen gaat ook deze mank als we de vergelijking te ver voeren of letterlijk opvatten. De vergelijking maakt 'tastbaar' dat bij voorbeeld licht wordt afgebogen als het langs een massa scheert. Maar als we de vergelijking letterlijk nemen, komen rariteiten naar voren zoals je die hebt benoemd. Als je al een 'denkfout' maakt, is het dat je de vergelijking te letterlijk opvat.
Groet, Jaap
Tabbe op 31 augustus 2023 om 23:18
Bedankt, ik zal het in gedachten houden!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)