significantie

anoniem stelde deze vraag op 24 mei 2023 om 18:09.

Hoi, ik doe morgen natuurkunde examen. Nu heb ik nog een klein vraagje over de significantie. Het is namelijk toch alleen noodzakelijk significant af te ronden indien het gevraagd word? In de antwoordmodellen op examenblad zijn de antwoorden namelijk vaak afgerond zonder dat het gevraagd wordt zoals:

Stel de uitkomst is 22400 N mag ik het dan zo laten staan of moet ik dan (bij bijvoorbeeld een significantie van twee) 2,2 x 10^4 N opschrijven?

Reacties

Jaap op 24 mei 2023 om 18:24
Dag anoniem,
Dat het aantal significante cijfers van de uitkomst alleen wordt beoordeeld als hierover iets staat in de vraag, geldt in Nederland bij het centraal examen natuurkunde havo en vwo. De regels bij ander onderwijs ken ik niet.
Als in de vraag bij voorbeeld staat 'Geef de uitkomst in het juiste aantal significante cijfers' of 'Geef de uitkomst in 2 significante cijfers', moet je de uitkomst met het juiste aantal significante cijfers noteren. Dit geldt pas sinds kort.

In oudere correctievoorschriften staan berekeningen en bepalingen volgens de destijds geldende regels, dikwijls met uitkomsten die correct zijn afgerond zonder dat hierover iets in de vraag staat. Toen werd ook een uitkomst met 1 significant cijfer meer of minder ook goed gerekend; dat is nu niet meer het geval.
Groet, Jaap
Theo de Klerk op 24 mei 2023 om 18:35
De precieze eisen die elk jaar gesteld worden kun je vinden in de syllabus voor het vak en wordt gepubliceerd op www.examenblad.nl

Uit de syllabus voor dit jaar:



en in vragen wordt soms expliciet om significantie gevraagd:

waarbij het correctiemodel stelt:

en voor vraag 9 iets soortgelijks:

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)