Damp in practicum opstelling
jade stelde deze vraag op 08 april 2023 om 21:03.beste natuurkundige,
Ik heb een vraag over een berekening die hoort bij een practicum opstelling.
in een proefopstelling wordt een vloeistof verwarmd. uiteindelijk zal een gedeelte van de vloeistof als een damp aanwezig zijn in de opstelling. De damp wordt weer gekoeld zodat het afkoelt naar een vloeistof. Er zal dus altijd een beetje damp in de opstelling zitten. De voeistof die wordt verwarmd is aceton. Hoeveel gram aceton is als damp aanwezig in de opstelling?
De lege opstelling heeft een inhoud van 170 mL. De temperatuur is overal gelijk aan het kookpunt van aceton. We hebben 75 mL aceton toegevoegd in de opstelling.
Ook kwamen op een kookpunt van 55 graden celcius als kookpunt van aceton. Ik vond dat het antwoord best ver van een op te zoeken waarde ligt. Is onze 55 graden reëel?
Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen met deze twee vragen.
Reacties
jade
Ook kwamen op een kookpunt van 55 graden celcius als kookpunt van aceton. Ik vond dat het antwoord best ver van een op te zoeken waarde ligt. Is onze 55 graden reëel?
Dag Jade,
met een tabelwaarde van ongeveer 56,1 oC (329,3 ± 0,3 K)
https://webbook.nist.gov/cgi/cbook.cgi?ID=C67641&Mask=4#Thermo-Phase
bij standaarddruk lijkt het je dat eigenlijk heel netjes hebt gedaan
Waarom vind jij van niet?
jade
in een proefopstelling wordt een vloeistof verwarmd. uiteindelijk zal een gedeelte van de vloeistof als een damp aanwezig zijn in de opstelling. De damp wordt weer gekoeld zodat het afkoelt naar een vloeistof. Er zal dus altijd een beetje damp in de opstelling zitten. De vloeistof die wordt verwarmd is aceton. Hoeveel gram aceton is als damp aanwezig in de opstelling?
Net als bij water: dat zal steeds afhangen van de temperatuur. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer damp per volume-eenheid.
Groet, Jan
jade
de temperatuur is toch constant omdat de zuivere vloeistof dan kookt?als de druk in de opstelling daarbij niet verandert, dan zal die vloeistoftemperatuur constant zijn ja.. . Maar als ik lees:
jade
De damp wordt weer gekoeld zodat het afkoelt naar een vloeistof. Er zal dus altijd een beetje damp in de opstelling zitten.
dan klinkt dat weer als een gesloten opstelling en dan móet de druk (en dus kookpunt) ook wel oplopen.
Kortom, vertel eens wat meer, want ik snap niks van de bedoeling van dit experiment of van hoe de "opstelling" er precies uit ziet.
Groet, Jan
Zit er een of andere drukmeting op?
hoe regel je hoeveel koelwater je langsvoert?
En wat is de bedoeling van / opdracht bij deze proef?
Maar dan is de vraag hoeveel acetondamp op enig ogenblik in de opstelling zit toch geheel oninteressant?
Mocht je het om wat voor reden dan ook toch willen weten? Na een tijdje koken heeft de acetondamp wel alle lucht uit de opstelling verdrongen en bevat je opstelling niks dan acetondamp (en vloeistof). En dan kun je dus de algemene gaswet toepassen: pV = nRT